Zmote o konoplji in lajšanju bolečin

Trditve, da medicinska konoplja lahko zmanjša nerakavo bolečino, ni mogoče znanstveno potrditi. Izsledki kliničnih testiranj proizvodov, ki vsebujejo THC, niso dovolj zanesljivi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokazov randomiziranih kontroliranih raziskav o učinkovitosti izdelkov iz medicinske konoplje pri zdravljenju kronične bolečine je občutno premalo. Foto: Profimedia
Profimedia

Kot zdravnika, specializiranega za zdravljenje bolečine, me pacienti pogosto sprašujejo, ali naj poskušajo svoje težave omiliti z medicinsko konopljo. Obstaja namreč splošno prepričanje, da je ta učinkovita pri zmanjševanju kronične bolečine. Toda dve skupini izvedencev sta ljudem, ki trpijo zaradi vztrajnih bolečin, ki niso povezane z rakavim obolenjem, nedavno odsvetovali uporabo medicinske konoplje. Pred dnevi je svoje stališče o tem objavilo tudi Mednarodno združenje za preučevanje bolečine. Mnenje združenja temelji na ugotovitvah njegove delovne skupine, ki je nedavno preučila vse obstoječe dokaze.

Fakulteta za protibolečinsko terapijo, ki deluje pod okriljem Kolidža avstralskih in novozelandskih anestezistov, je pred dnevi objavila priporočila za zdravnike, ki pa se zdijo mnogim sporna. V nadaljevanju preberite tri najpogostejše zmote o medicinski konoplji in kronični bolečini.

Mit številka ena: Obstajajo dokazi, da so izdelki iz konoplje učinkoviti pri zdravljenju kronične bolečine

Dokazov randomiziranih kontroliranih raziskav o učinkovitosti izdelkov iz medicinske konoplje pri zdravljenju kronične bolečine je občutno premalo. Medtem ko so izvedenci v okviru nekaterih študij preučili učinke tetrahidrokanabinola (THC, glavne psihoaktivne sestavine konoplje), pa za zdaj še ni bila objavljena niti ena randomizirana kontrolirana študija o tem, kako učinkoviti so pri zdravljenju vseh vrst kroničnih bolečin izdelki, ki vsebujejo izključno kanabidiol (CBD). Večina avstralskih proizvodov iz medicinske konoplje namreč vsebuje izključno CBD.

To pomeni, da ne moremo presoditi, ali so trditve, da medicinska konoplja lahko zmanjša bolečino, resnične. Izsledki kliničnih testiranj proizvodov, ki vsebujejo THC, niso dovolj zanesljivi. Pri teh kliničnih testiranjih je namreč sodelovalo premalo udeležencev, velikokrat so bila tudi slabo zasnovana ali pa je obstajala nesprejemljivo velika nevarnost, da bi lahko bili njihovi izsledki pristranski.

Znanstveniki ne morejo odgovoriti na osnovno vprašanje, ali medicinska konoplja res omili bolečine. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Delovna skupina Mednarodnega združenja za preučevanje bolečine je analizirala izsledke vseh obstoječih raziskav o uporabi medicinske konoplje pri obvladovanju bolečin, ki so bile objavljene v strokovnih revijah, od predkliničnih študij do testiranj na ljudeh. Znanstveniki so sklenili, da bi morali pri vseh študijah izboljšati "kakovost, doslednost in transparentnost poročanja" o koristnih in škodljivih učinkih. Da bi potrdili varnost in učinkovitost uporabe medicinske konoplje pri zdravljenju bolečine, bi torej potrebovali bolj kakovostne podatke, ki bi jih lahko pridobili v okviru randomiziranih kontroliranih študij.

V vljudnem in zadržanem svetu znanstvene medicine pomeni to veliko klofuto za izvajalce obstoječih študij. Avtorji poročila v bistvu trdijo, da je bila večina študij opravljenih zelo slabo, da so bile pri njih uporabljene neprimerne metode in da zato na podlagi njihovih izsledkov ne morejo odgovoriti na osnovno vprašanje, ali medicinska konoplja res omili bolečine.

Mit številka dve: Proizvode iz medicinske konoplje bi morali uporabiti kot zadnje sredstvo

Zdravnik ima pravico pacientu po lastni presoji predpisati vsako zdravilo, za katerega meni, da bo učinkovalo. Zdravniki tako ravnajo razmeroma pogosto, še posebno pri kronični bolečini. In tako ravnanje je popolnoma etično, če imamo znanstveni razlog, da verjamemo, da bo zdravilo človeku pomagalo. Toda pri pacientih s kronično bolečino nimamo prav veliko razlogov za to, da bi verjeli, da ima medicinska konoplja pri njih trajne koristi.

Zdravnik ima pravico pacientu po lastni presoji predpisati vsako zdravilo, za katerega meni, da bo učinkovito. Foto: Eric Ward
Eric Ward

Ko zdravniki predpisujejo izdelke iz medicinske konoplje, tudi če jih prepišejo kot zadnje sredstvo, bi morali upoštevati, da so ti med najdražjimi farmacevtskimi proizvodi, ki so na voljo pacientom s kronično bolečino. Veliko teh pacientov ima namreč skromne prihodke. Glede na obstoječe dokaze o učinkovitosti teh proizvodov bi lahko imel od tega največ koristi proizvajalec.

Mit številka tri: Medicinska konoplja utegne biti v pomoč pri premagovanju opioidne krize

Obstaja soglasje, da so koristi trenutne uporabe opioidnih analgetikov za obvladovanje kronične nerakave bolečine večinoma majhne. Zagovorniki medicinske konoplje namigujejo, da je lahko medicinska konoplja potencialna rešitev za to težavo. Ta ideja se sicer zdi zelo zanimiva, vendar dokazi pričajo o nasprotnem. Kljub temu podatki, ki so jih zbrali v Avstraliji in na Novi Zelandiji, kažejo, da je lahko po zaslugi uporabe medicinske konoplje pri multidisciplinarni obravnavi bolečine, kakršno zagotavljajo na specializiranih klinikah, polovica pacientov za najmanj 50 odstotkov zmanjšala uporabo opioidov, s čimer se je tudi občutno povečala kakovost njihovega življenja.

Ljudje, ki iščejo alternativo zdravljenju kronične bolečine z opioidi, naj se za nasvet raje obrnejo na izvedence, namesto da opioide preprosto nadomestijo z medicinsko konopljo.

Lahko je škodljiva

Delovna skupina Mednarodnega združenja za preučevanje bolečine je identificirala splošno znana tveganja, povezana z uporabo medicinske konoplje. Z nobeno študijo doslej še niso preučili, kako telo prenaša proizvode iz medicinske konoplje, tako tiste na recept kot tiste v prosti prodaji.

Uprava za terapevtske pripomočke v svojem poročilu o medicinski konoplji navaja, da izsledki raziskav o vzajemnem delovanju proizvodov iz medicinske konoplje, človeškega telesa in drugih zdravil, tako imenovanih farmakokinetskih in farmakodinamičnih študij, še niso na voljo. Brez teh podatkov pa ni mogoče odgovoriti na pomembna vprašanja o varnosti uporabe medicinske konoplje.

Michael Vagg je izredni profesor na medicinski fakulteti Univerze Deakin in zdravnik, specializiran za zdravljenje bolečine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta