16 milijonov Nemcev zaupa mobilni aplikaciji

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.08.2020 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Število namestitev nemške mobilne aplikacije za spremljanje širjenja okužb z novim koronavirusom Corona-Warn-App vztrajno narašča. S spletnih trgovin Apple App Store in Google Play Store si jo je do 4. avgusta 2020 namestilo že preko 16,6 milijona uporabnikov pametnih mobilnikov: 8,8 milijona uporabnikov z operacijskim sistemom Android, 7,8 milijona uporabnikov pa ima iPhone, so razkrili pri Robert-Koch-Institutu (RKI). O stiku z okuženim so bili obveščeni že tudi prvi uporabniki. Kot je za Connect.de pojasnil eden od razvijalcev Malte Janduda, so strežniki v prvi noči prenesli med 20 in 30 ID-jev, v tednu dni pa je aplikacija zaznala okoli 390 z novim koronavirusom okuženih ljudi. Četrtina, torej okrog sto, je pridobila TeleTAN in omogočila sproženje verige, torej obveščanje njihovih stikov.
Študija univerze Oxford ugotavlja, da bi lahko epidemijo novega koronavirusa uspešno ustavili, če bi 60 odstotkov populacije namestilo in aktiviralo aplikacijo. Raziskovalka Lucie Abeler-Dörner sicer dodaja, da je aplikacija za spremljanje širjenja okužb učinkovita že, če jo uporablja 15 odstotkov populacije. V simulaciji so za izračun uporabnosti aplikacije sicer predpostavljali, da je ta enakomerno razpršena med populacijo, raziskovalka Abel-Dörnerjeva pa opozarja, da jo bodo v praksi nekatere skupine manj uporabljale, na primer majhni otroci ali starostniki v domovih za starejše občane. Zato strokovnjaki napovedujejo, da bo v določenih skupinah učinek aplikacije manjši, v drugih pa večji od pričakovanega.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta