Sodobna tehnologija in virus: Kako države spremljajo dnevne migracije prebivalcev, okuženih z novim koronavirusom?

Helena Ponudič Helena Ponudič
29.06.2020 17:55

Katere države blizu nas aplikacije za sledenje okuženim s koronavirusom že uporabljajo in kako te delujejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko so v začetku junija v Italiji lansirali mobilno aplikacijo Immuni, ki jo je svojim državljanom priporočila italijanska vlada, je ta že prvi dan zabeležila kar pol milijona prenosov. 
Sašo Bizjak

Kako države spremljajo dnevne migracije prebivalcev, okuženih z novim koronavirusom? Nekatere države že uporabljajo aplikacije za pametne telefone in sledijo okuženim državljanom, v želji zajezitve širjenja virusa in sistematične priprave na domnevno prihajajoči drugi val epidemije. Kje blizu nas te aplikacije že uporabljajo, kakšne so in kako delujejo?

Italija uporablja tehnologijo Bluetooth, ki ni nujno zanesljiva

Ko so v začetku junija v Italiji lansirali mobilno aplikacijo Immuni, ki jo je svojim državljanom priporočila italijanska vlada, je ta že prvi dan zabeležila kar pol milijona prenosov ter po priljubljenosti tisti dan v Italiji prehitela brezplačne aplikacije, kot so TikTok, Whatsapp in Instagram. Immuni temelji na tehnologiji Bluetooth, vlada pa je prebivalcem zagotovila, da ne bo shranjevala osebnih podatkov ali omogočila geolokalizacije ljudi. Vsi zbrani osebni podatki bodo izbrisani vsaj do konca leta.
Če uporabnik ugotovi, da je njegov test na koronavirus pozitiven, bo aplikacija samodejno opozorila o tem vse, ki so bili v njegovi bližini, ne da bi razkrila identiteto posameznika. Tako se bo oseba lahko odločila za samoizolacijo. Ocenjujejo, da bi aplikacija lahko v prihodnosti dosegla 44 odstotkov italijanskega prebivalstva s pametnimi telefoni. "Aplikacije, ki uporabljajo za sledenje tehnologijo Bluetooth, so po moji oceni nezanesljive, saj bluetooth zazna tudi predvidoma okužene uporabnike, ki so na mnogo večji razdalji kot dva metra. Prav tako je pomembno, ali je uporabnik v zaprtem prostoru ali na prostem. Tukaj tako govorimo o tako imenovanih lažnih alarmih in zavajajočih številkah," je prepričan programski analitik in mladi raziskovalec na amsterdamski univerzi za uporabne znanosti (Amsterdam University of Applied Sciences) Tian Breznik, ki kot boljšo alternativo razume aplikacije s tako imenovanimi API-vmesniki.

Tian Breznik: "Vsekakor je kakršnakoli oblika aplikacije zelo dobrodošla, strahov zaradi zlorabe osebnih podatkov ne vidim."
Osebni arhiv

Nemška aplikacija ena najnatančnejših v Evropi

Mnogo natančnejša je po mnenju sogovornika zato nemška aplikacija, ki uporablja nove API-vmesnike Apple (za iOS) in Google (za android). Ko je Nemčija aplikacijo lansirala, jo je v enem dnevu naložilo kar 6,5 milijona uporabnikov. Aplikacija zaradi API-vmesnikov sodi med najvarnejše, saj se podatki ne shranjujejo, zagotavljajo uporabnikovo anonimnost in ne praznijo baterije. Aplikacija je osnovana na decentraliziranem sistemu, koristna pa je že, če jo uporabljajo ljudje, ki imajo v vsakdanu veliko stikov z drugimi ljudmi. "Baziranje na decentraliziranem sistemu pomeni, da si vse naprave v omrežju delijo vse sisteme informacij in obdelave ter da sistem nima ene same točke sistemske okvare," pojasnjuje sogovornik.

Francija zavrača Google in Apple

Francija za sledenje okuženim uporablja aplikacijo StopCovid, ki si jo je v enem dnevu preneslo več kot milijon ljudi. Po oceni izdelovalcev aplikacije jo ima zdaj preneseno vsak 40. do 50. uporabnik pametnega telefona v državi. Francija se je prav tako odločila za uradno aplikacijo, zato se podatki po "francoskem sistemu" naložijo na centralizirane strežnike v lasti države. Namreč Francija je, tako kot Velika Britanija, zavrnila novi mobilni programski vmesnik Google in Apple (ki ga uporablja Nemčija) in se odločila za razvoj lastnega vmesnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta