Asistenti evropskih poslancev: Ne nosijo jim torbic, gredo pa z njimi na pivo

“Znati moramo sobivati, pogosto smo skupaj 12 ali 14 ur na dan,” pravijo asistenti evropskih poslancev, ki poznajo tudi vse njihove skrivnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Osmim slovenskim evropskim poslancem, ki so bili izvoljeni na majskih volitvah, v Bruslju in Strasbourgu trenutno pomaga 17 asistentov in dva asistenta političnih skupin, ob teh pa devet asistentov v Sloveniji, nekateri se jim bodo še pridružili. Kdo so, kako so prišli do službe v evropskih institucijah in kaj je njihovo delo? Z nekaterimi od njih smo se pogovarjali med zasedanjem Evropskega parlamenta v Franciji, povabilu se niso odzvali le asistenti poslancev Milana Zvera in Romane Tomc.

Režiserka zgodbe

Tako kot Milan Brglez (S&D) je tudi njegova asistentka v Evropskem parlamentu novinka. Staša Tkalec, Prekmurka, ki je tujino izkusila že na enoletnem magistrskem študiju človekovih pravic v Benetkah in Solunu, Brgleza pozna iz študijskih let na fakulteti za družbene vede. Zadnjih pet let pa sta sodelovala v državnem zboru, kjer je bila najprej strokovna sodelavka v poslanski skupini SMC, zadnje leto pa pri socialnih demokratih.

Staša Tkalec
Urška Mlinarič

Zavezniki in sovražniki

Tudi Črnomeljčan Klemen Vitkovič, asistent poslanca Klemena Grošlja (Renew), se na "parlamentarni kaos" še navaja. "Ko prideš, ti kot novincu ni nič jasno, medtem ko izkušeni asistenti že natančno vedo, kaj je pomembno in kaj ne. Ti so mi pojasnili, da je pomembno pridobiti si zaveznike, še pomembneje pa je, da nimaš hudih sovražnikov. Naše delo je tako po svoje tudi diplomatsko. Prav tako je nujno določiti si prioritete."

Klemen Vitkovič
Franja Žišt

Plačan za kofetkanje

"Ne, ne kuhamo ji kave, kar sama si jo skuha. Res pa je, da ji jo kdaj ponudimo," pove o svoji šefinji evroposlanki Tanji Fajon (S&D) njen asistent Jure Tanko. Skupaj s Fajonovo je v Bruslju že sedmo leto in v tem času sta zgradila zaupen odnos. "Zaupanje je temelj uspešnega sodelovanja," je prepričan 32-letni Tanko, ki dodaja, da poslanka zaupa njegovi presoji in "nam pri delu pušča tudi veliko svobode. Dovoli nam, da se ukvarjamo tudi s stvarmi, ki so nam bliže, kot denimo meni vprašanje Palestine, in zanje zastavi svojo besedo." Vsi asistenti nimajo take sreče. "Srečal sem asistente, ki so jih poslanci 'mobingirali', zahtevali od njih, denimo, da gredo čistilki odklenit poslančevo stanovanje ali da odnesejo obleko v čistilnico." In če asistent tega tempa ne zdrži, mu ne preostane drugega, kot da da odpoved. Tudi asistenti so upravičeni do nadomestila, odvisno od tega, kako dolgo opravljajo delo, vendar so zaposleni na zaupanje, zato ko poslancu poteče mandat, ta poteče tudi asistentu.

Jure Tanko
Franja Žišt

Bolj živimo za vikend

Z najdaljšim stažem med asistenti se lahko pohvali Robert Velikonja, ki tako kot v njenem prvem evropskem mandatu pomaga poslanki Ljudmili Novak (EPP), vmes pa je, vsakemu en mandat, asistiral Milanu Zveru in Patriciji Šulin. "Poslanki ali poslancu vedno povem: diskretnost, lojalnost in zaupanje so tri glavne vrline, ki se jih bom držal pri delu," razloži, da o različnih prigodah svojih delodajalcev ne more pripovedovati, čeprav so tudi te zanimive. Za Novakovo pove, da počne in reče le tisto, v kar tudi sama verjame, zmeraj pa poskrbi za dobro voljo in pozitivno vzdušje.

Robert Velikonja
Franja Žišt

Sproščanje v sobi pobega

Najmlajša med sogovorniki je 27-letna Celjanka Žana Špegel, asistentka naše najmlajše poslanke Irene Joveve (Renew). Prej je delala v nacionalnem parlamentu, kjer je spoznala bodočo evropsko poslanko. Ko je bila ta izvoljena in je iskala strokovno pomoč, so sogovornico ob prijavi za asistentko takoj izbrali. "To delo me je vedno zanimalo. Za večino nacionalne zakonodaje standarde oblikuje in postavi EU, zato se mi zdi pomembno, da smo Slovenci aktivni tudi v tem delu. Glavni plusi moje službe torej so, da sem zraven, ko se začnejo stvari oblikovati, ko se oblikujejo resolucije, direktive in lahko sodelujem," razlaga sogovornica.

Žana Špegel
Franja Žišt

Ko prespiš pri poslancu

Že drugi mandat spremlja poslanca Franca Bogoviča 34-letni asistent Jure Bizjak. Pred tem je po opravljenem študiju uprave delal v poslanski skupini SLS. Ko je bil Bogovič izvoljen, je sprejel njegovo ponudbo za delo v Bruslju. Zato, ker ga je zanimala politika in ker ga ni nič vezalo na Slovenijo, se nasmehne. V slovenskem državnem zboru je sledil zgolj dogajanjem v odborih, delo v EU pa je širše, ob spremljanju odborov skrbi za socialna omrežja, za stike z mediji, organizira dogodke, spremlja obiskovalce v parlamentu.
"Vsakemu bi privoščil takega šefa, prijetno je delati z njim, je človeški, ni kolerik, ne vpije," pravi Bizjak, ki je že slišal kakšne poslance, kako so kričali na svoje asistente. Bogovič ni tak, celo pošali se, tudi na pivo so že šli skupaj. "Znati moraš sobivati, pogosto smo skupaj 12 ali 14 ur na dan," razloži Bizjak, ki je med kampanjo kdaj tudi kar prespal pri Bogovičevih, poslanec in njegova žena pa sta bila na njegovi poroki.

Edita Turičnik in Jure Bizjak
Franja Žišt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta