Avtomobilski trg se ohlaja, a bo še rasel

Srečko Klapš Srečko Klapš
13.07.2019 05:44

Sicer uspešna slovenska avtomobilska industrija je preveč navezana na trge EU, zato sama ne odloča o svoji usodi. Nova priložnost za rast so električni avtomobili in tuje naložbe pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Dva mejnika v slovenski avtomobilski industriji sta zaznamovala zadnje dni, najprej so v novomeškem Revozu s proizvodnih trakov odpeljali prvi avtomobili Clio pete generacije, to sredo pa je Magna Steyr še uradno odprla svojo prvo tovarno v Sloveniji oziroma lakirnico v občini Hoče - Slivnica. Naložba Revoza je znašala 90 milijonov evrov, Magne pa dobrih 146 milijonov oziroma skupaj 236 milijonov evrov. Za zdaj sta odprli tudi 470 delovnih mest. Obe naložbi je z vzpodbudami za tuje strateške investicije podprla država, ki je Revozu namenila šest milijonov evrov, Magni pa 18 in pol. Ob tem je pomembno tudi to, da oba svetovna avtomobilska proizvajalca, Revoz je doslej izdelal že 4,4 milijona avtomobilov, Magna pa več kot tri milijone in pol, v Slovenijo prinašata najsodobnejše tehnologije in znanja.

Bolje pripravljeni na krizo in še bolj odvisni od izvoza

Toda slovenska avtomobilska industrija je veliko več kot Revoz in Magna, saj je po besedah Bojana Ivanca, glavnega ekonomista Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), na to industrijo neposredno vezanih sto srednje velikih in velikih podjetij. Če upoštevamo še njihove dobavitelje, pridemo do okoli petsto podjetij, ki skupaj zaposlujejo 40 tisoč ljudi. Večina podjetij, z izjemo Revoza ter proizvajalcev prikolic in avtodomov, je vezana na proizvodnjo komponent za avtomobilsko industrijo, kot so mehanski, električni, plastični deli, in gumarstvo. Po podatkih Analitike GZS podjetja iz avtomobilsko-dobaviteljske verige ustvarijo okoli osem milijard evrov prodaje letno, izvozijo pa 82 odstotkov proizvodnje, med njimi Revoz kar 99 odstotkov. Slovenska proizvodnja vozil in avtomobilskih delov pomeni petino našega celotnega izvoza in okoli 15 odstotkov slovenskega BDP. Ivanc opozarja na to, da se izdelki naše avtomobilske industrije umeščajo v sredino verige vrednosti, kar onemogoča hitrejšo rast dodane vrednosti. Slabost slovenskega izvoza avtomobilskih delov in vozil pa je osredotočenost na trge EU, katerih pomen in obseg sta z leti le še zrasla. Razloge za to vidi tudi v tem, da naše v povprečju manjše družbe ne morejo konkurirati denimo britanskim multinacionalkam na Kitajskem ali v Indiji. Kljub temu Ivanc ugotavlja, da nam je navezanost na avtomobilsko verigo v zadnjih letih zelo koristila, a so se s tem povečala tudi tveganja. Strukturni premiki, ki se obetajo v tej panogi, pa bodo od slovenskih podjetij terjali povečanje naložb v strojno in programsko opremo, nekatera se bodo morala na trgu tudi na novo repozicionirati.

Impol in TPV v večdesetmilijonske posle za električna vozila

Slovenski dobavitelji svetovni avtomobilski industriji vidijo nove priložnosti v proizvodnji električnih in hibridnih vozil, navsezadnje se ne da električnih pogonskih sklopov montirati v obstoječa vozila z motorji na notranje zgorevanje. Tako je slovenjebistriška Skupina Impol, ki zaposluje več kot 2000 ljudi, nedavno z avtomobilskim koncernom BMW sklenila 40 milijonov evrov vreden posel za izdelovanje aluminijastih profilov za obdobje petih let. Te bo BMW vgrajeval v karoserije električnih modelov avtomobilov SUV, ki prihajajo na trg leta 2021, in priključnih hibridov najvišjega cenovnega razreda. V Impolu pojasnjujejo, da je dodana vrednost pri prodaji teh profilov od dva- do trikrat višja kot pri njihovem povprečnem izdelku. "BMW se je za nas odločil, ker želi imeti zanesljivega dobavitelja, ki proces v celoti obvladuje sam oziroma niti ene faze ne sme oddati poddobavitelju. Drugi pogoj pa je, da smo finančno stabilno podjetje," pravijo v Impolu. Pogodba predvideva tudi vlaganje v nove zmogljivosti, zato bo Impol zgradil novo proizvodno dvorano, kjer bo tekla proizvodnja z visoko stopnjo avtomatizacije in robotizacije, a bodo kljub temu odprli več novih delovnih mest v proizvodnji, logistiki in kakovosti. Proizvodnja bo potekala v treh izmenah oziroma pet dni na teden, tako da je načrtovanih 15 izmen na teden. Impol bo tako edini dobavitelj omenjenih profilov za BMW-jev električni SUV. Na trgu električnih avtomobilov vidijo v Impolu še več možnosti, saj so nedavno od Samsunga dobili naročilo za izdelavo ohišja baterije novega fiata 500.
Družba TPV, ki ustvari okoli 150 milijonov evrov prihodkov letno, pa bo zaradi novih poslov za BMW in Volvo širila svoje zmogljivosti v brežiški občini, v Šentlenartu in na območju Industrijsko-poslovne cone Brezina. Direktor podjetja TPV Marko Gorjup je namreč napovedal posla z družbama BMW in Volvo. BMW jih je v mednarodni konkurenci izbral kot ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja v Evropi in na Kitajskem, pri poslu z Volvom pa stopajo na področje električnih vozil. Oba posla skupaj naj bi TPV v prihodnjih letih omogočila skupaj približno 300 dodatnih zaposlitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta