Bi Donald Trump postal ameriški predsednik, če ne bi bilo družbenih omrežij?

Vojislav Bercko
13.02.2021 04:25
To je vprašanje, s katerim se bodo še dolgo ukvarjali antropologi, komunikologi in ostali -logi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Reuters
Reuters

Dejstvo pa je, da je ta bivši voditelj resničnostnih šovov najbolje prepoznal moč novih medijev in njihov vpliv na mobilizacijo najširših ljudskih množic. Od maja leta 2009 je tako Trump sproduciral neverjetnih 57 tisoč sporočil na družbenem omrežju Twitter, kar 37 tisoč od leta 2015, ko je vstopil v predsedniško tekmo, pa do začetka januarja letos, ko mu je Twitter odrekel gostoljubje. Njegove misli, pogosto žaljive, so dosegle 88,7 milijona sledilcev po celem svetu. Tvital je s svojega osebnega računa @realDonaldTrump, ne s službenega računa predsednika ZDA @POTUS, kar pomeni, da je velikansko večino zapisal osebno on - za razliko od večine svetovnih politikov, za katere se zdi (uradno to ni znano), da imajo za tvitanje zaposlene profesionalce. Pri Trumpu si lahko tako po tvitanju prepoznal njegov urnik; začenjal je med šesto in sedmo zjutraj po vzhodnoameriškem času, v najbolj kreativnih dneh napisal preko 50 tvitov in zadnjega oddal tudi po polnoči. Seveda so se mu lahko zaradi utrujenosti primerile tudi napake. Beseda “covfefe”, ki jo je poslal v svet 31. maja 2017 šest minut po polnoči, je bila tako nerazumljiva, da so se z njo ukvarjale celo obveščevalne službe številnih držav.

Seveda twitter uporabljajo tudi ostali državniki, a dosti manj pogosto in dosti bolj previdno. Sicer je po številu sledilcev na drugem mestu za Trumpom, ki mu je podjetje Twitter trajno zaprlo račun, med politiki po podatkih spletne strani Statista.com indijski premier Nerendra Modi z 58 milijoni sledilcev, za njim papež Frančišek z 51 milijoni pa turški predsednik Recep Tayyip Erdogan s 16 milijoni ... Med prvo deseterico ni nobenega političnega voditelja iz Evropske unije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta