Bjelovarska pravljica

Rok Kajzer Rok Kajzer
28.12.2019 07:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Za Daria Hrebaka najbrž še niste nikoli slišali. Dario, nekdanji poslanec, na notranjem ministrstvu in policiji pa je opravljal različne funkcije, je danes župan enega v pahljači mest nad Zagrebom, ki se praviloma uvrščajo med tista, kjer se pri sosedih najbolje živi. Ne le po cvenku v denarnici, pač pa šteje tudi splošna kvaliteta življenja. Letos mu je za malo ušla še titula najboljšega mesta v uporabi pametnih tehnologij. Dario je, pišejo tamkajšnji mediji, v dveh letih izpolnil 90 odstotkov volilnega programa, Bjelovar pa je, pravijo, postal podjetnikom najbolj naklonjeno mesto. In najbolj transparentno mesto na Hrvaškem.
Ko se v politiki - tako pri nas, sploh pa na Hrvaškem - zapiše "najbolj transparentno", je to že znak, da je nekaj hudo narobe. A zgodba iz Bjelovarja je resnična. To mesto je tudi uradno najbolj transparentno mesto na Hrvaškem, in če k tej državi prištejemo še sosede, tudi Slovenijo seveda, potem se je Hrebak brez dvoma z zlatimi črkami vpisal v zgodovino. Zgodovino boja zoper korupcijo. No, v resnici se je vtipkal oziroma vklikal v zgodovino, saj je mesto zagnalo portal, na katerem so zbrani vsi stroški mestne uprave. Vsi. Tudi županovi za reprezentanco.
Pred kratkim je bil pri njem naš novinar Boris Jaušovec in preveril, kaj vse je v njihovem mestnem supervizorju oziroma erarju: v spletni aplikaciji so računi, mestne naložbe pa dnevnice in celo kilometrine župana in njegovih sodelavcev. "Vidi se, kolikšna je bila cena, katera firma je posel dobila, tudi to, kam gre župan največkrat na kosilo, kolikšne so plače v mestni upravi, koliko so sodelavci zapravili za telefon. Edino, česar ne objavljajo, so zneski socialnih pomoči in komu gredo," je zapisal Jaušovec. Izjemno. Od ene do milijonov kun. Vse. Na zaslonu. Brez skrivanja za floskulami, da je poslovni partner mesta "zahteval, da so pogodba in zneski tajni". V Bjelovarju nimamo kaj skrivati, je jasen župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta