Borut, Janez in Simona: Ni je oblasti, ki bi marala razmišljujoče in izobražene državljane

Rok Kajzer
19.12.2020 07:00
Če je bila Slovenija v teh dneh, ko se epidemiološka slika ne izboljšuje in ko smo presegli 2000 umrlih zaradi covida-19, lahko ponosna na koga, je bila - brez najmanjšega dvoma - na Boruta, Janeza in Simono.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Medtem ko voditelji urejenih držav nacijo nagovarjajo po televiziji in v parlamentih, kot se je precej čustveno zgodilo v neki oddaljeni Nemčiji, je predsednik republike odšel k frizerju. Saj menda veste, da je vlada, katere predsednik z državljani komunicira po twitterju, sprostila nekatere dejavnosti. Nihče ne ve, zakaj in po kakšnem ključu, a pomembno je, da ima predsednik države urejeno pričesko. Opogumljajoč nagovor državljanom? Bodrenje zdravstvenih delavcev? Nekaj topline za tiste, ki še komaj usklajujejo službene in družinske obveznosti? Ali pa vsaj nekaj besed razumevanja za tiste, ki so izgubili službo in prihodke, morda tudi študentom, ki jim je natanko pred desetletjem potarnal, da s tremi tisočaki ne more preživeti meseca? Ne, predsednik ima novo frizuro, ovekovečeno na instagramu.

Ni pa blestel samo predsednik republike. Tu je še minister Janez Cigler Kralj, ki bi moral biti že zaradi svoje funkcije, saj naj bi skrbel za delo, družino in socialne zadeve, še posebno občutljiv. Tako kot šef tudi on ključna sporočila naciji pošilja po twitterju, tokrat z videom družine, ki, če povzamemo scenarij, naravnost uživa v lockdownu. Nasmejani obrazi, čudoviti obroki, krasno in nemoteno delo od doma, izjemno sožitje in čar načrtovanja družinskega življenja. Manjkale so le še palme, morje in kokosov oreh s slamico. Ali pa vsaj hiša na Krku. Medtem ko velika večina družin zbira zadnje atome moči, da zakrpa in zvozi družinsko-službene dneve - da ne govorimo o družinah, kjer je službo in denar odnesla epidemija ali pa šolanja od doma in službe nikakor ne morejo uskladiti -, minister objavlja zenovske videospote lažne slovenske družine. Če kaj, gre ministru šteti v dobro vsaj to, da je sramotni video zmazek umaknil in se opravičil. Kar je za trenutni politični razred nekaj povsem eksotičnega.

In če z "razumevanjem" požegnamo Pahorjevo početje, ker smo se z njim pač že sprijaznili in vemo, da ne bo dvignil glasu zoper mrak, ki zajema državo, z izkoriščanjem epidemije za ideološko-strankarsko-gospodarske cilje vladajoče stranke, hkrati pa dopustimo možnost, da minister Cigler Kralj videa sploh ni pogledal pred objavo in je morda res šlo za zdrs, potem je tu še nekdo, ki si zasluži našo pozornost. Ministrica Simona Kustec. Ministrica za, če morda niste zaznali, izobraževanje in znanost. O znanosti ne bomo izgubljali besed, saj je ta že od začetka epidemije na stranskem tiru, nekakšen nebodigatreba, ki opozarja na dejstvo, da se vladni ukrepi sprejemajo mimo (medicinske, epidemiološke) znanosti. Ministrica ni niti obrvi dvignila ob pismu 150 akademikov iz sveta, v katerem so izrazili zaskrbljenost za avtonomijo znanstvenikov in akademikov pod "vedno težjo roko vlade Janeza Janše". Nič.

Dobro, znanstveniki se bodo že znašli, če ne drugje, v tujini. Tja pa ne morejo slovenski osnovnošolci, dijaki in študentje. Verjetno ste slišali, da je Avstrija ta teden odprla šole, na tej strani Alp pa smo (v "pridnih" regijah) namesto izobraževalnih ustanov odprli - avtosalone. Kar je po svoje logično: če se po čem merimo, se merimo po avtomobilih. Znanje v primerjavi s plehom že dolgo nima domovinske pravice v tej državi, epidemija je to spoznanje le še potrdila. Ne bomo o tem, kako država dobesedno uničuje šolajoče se generacije, posredno pa tudi življenja tistih mladih, ki jim je šola vsaj pol dneva varno zavetje ali pa kraj, kjer dobijo vsaj en topli obrok. Ministrica je s svojo vlogo v tej vladi, kjer nima nobene besede, nobene avtoritete, nobene moči, narodu, ki je stal inu obstal le s svojim jezikom in izobraženci, sporočila, da sektor, za katerega naj bi bila skrbela, de facto ne obstaja več. Kar je po svoje tudi razumljivo - ni je oblasti, ki bi marala pametne, razmišljujoče in izobražene državljane. Ker ti, saj veste, oblasti nastavljajo ogledalo. Podoba ministrice v njem ni ne lepa ne grda, preprosto je ni.

O drugih ministrih pa nima več smisla zgubljati besed. Denimo o notranjem, ki aplikacijo, ki globoko zarezuje v osebne svoboščine, primerja s snežnimi verigami, ali pa ministru za kulturo, ki se drži tistega starega rekla, lahko bi celo rekli balkanskega, da ko sliši za kulturo, potegne revolver.

Morda pa je čas, da predsednik republike vladi in ministrom namesto državljanom, edinim junakom te epidemije, podeli jabolko navdiha. Instagram čaka na lajke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.