Bosanski peklenski stroj

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
16.11.2019 05:03

Bosna in Hercegovina kljub drugačnim ocenam živi svojo multietnično stvarnost in v njej je v resnici veliko manj varnostnih izzivov kot v marsikateri zahodni demokraciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bosna in Hercegovina (BiH) ni več sod smodnika sredi Balkana. Kajti francoski predsednik Emmanuel Macron je v intervjuju za britanski list The Economist konec prejšnjega tedna - očitno primerneje 21. stoletju - to državo v osrčju nekdanje Jugoslavije imenoval za "tempirano bombo, ki tiktaka tik ob Hrvaški, saj se sooča s težavo vračanja džihadistov".
Francoz morda vidi priložnost za prevzem neformalnega liderstva v Evropski uniji (EU) zdaj, ko Britanci skušajo za rep uloviti referendumski brexit, nemška kanclerka Angela Merkel pa hkrati že intenzivno vzdihuje po lastnem političnem in siceršnjem pokoju. Izjava o peklenskem stroju sredi Balkana ni bila edina Macronova izjava, ki je v zadnjem času spodbudila ostra protivprašanja in temeljna začudenja. Že prej se je kdaj Macron naredil Francoza. Tako je preprečil, da bi drugi dve zahodnobalkanski državi, torej Severna Makedonija in Albanija, iz Bruslja dobili povabilo k začetku pogajanj za polnopravno članstvo v EU. Pa čeprav sta storili vse, da se evropski družini približata. Albanija je na primer izvedla obširno reformo sodstva, Makedonija pa zavoljo neoviranega grškega pritiska pristala v ponižujočo spremembo lastnega imena. Kot da bi nevedna Evropa z nepovabilom dovolilnico za ribolov v kalnem v teh dveh državah izdala Kitajski, Rusiji, mogoče tudi ZDA in Turčiji.
Macronov izgovor, da naj se pred to širitvijo najprej konsolidira razglašena EU, se zategadelj zdi za lase privlečen. Ker Francija ni imela nič proti, ko sta se EU pridružili "podrazviti" Romunija in Bolgarija. Pa se prav v Franciji že leta najbolj otepajo priseljenih novopečenih evropskih državljanov iz teh dveh držav. Po večini gre za pripadnike romske manjšine. Lepota francoskega cinizma je v tem, da seveda za Rome v teh dveh državah, kakor sicer še marsikje v Evropi, ni poskrbljeno tudi zavoljo francoskega siceršnjega odpora do tega, da bi EU manjšinam zagotavljala kakšne posebne kolektivne pravice.
Tudi zato so na Radiu Sarajevo, kot poroča bruseljski spletni časnik Politico, ta teden po pravici na svoji spletni strani vzkliknili: "Predsednik Macron! Sram naj te bo!" Ker kot je opozoril govorec bosanske muslimanske skupnosti Muhamed Jusić: "Le okoli 300 naših državljanov, po večini žensk in otrok, je prišlo z bojišč v Siriji in Iraku domov, medtem ko se jih je v Francijo vrnilo več kot 1900, kar je dvakrat višja številka od katerekoli druge zahodnoevropske države." Zavoljo teh številk in dejstev, kot je povedal za regionalno televizijo N1, Jusić ne razume, kako naj bi torej bili džihadisti ali pa tudi migranti večji problem za BiH kakor za Macronovo Francijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta