Butl, luzer, kmetica, gnoj ... Ko gre za politično preživetje, tudi žalitve požreš

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
01.02.2020 06:03

Ko so po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca predčasne volitve postale ena od realnih opcij, se še več govori o potrebah državljank in državljanov. Na stare zamere pa se pogosto čez noč pozabi, sploh v luči scenarija, po katerem bi se v okviru obstoječega mandata državnega zbora oblikovala nova vladna koalicija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Bivši in zdajšnji predsednik SMC.
Robert Balen

Tudi tako gre razumeti zadnje zasuke v slovenskem političnem prostoru, kjer se očitno sklepajo nova zavezništva ali se vsaj razmišlja o ad hoc političnih dogovorih in kompromisih, da bi se izvoljeni predstavniki ljudstva izognili vnovičnim volitvam, s tem pa morebitni izgubi položajev in s tem povezanih vseh bonitet, ki jih trenutno uživajo.
"Državljani take reči težko razumejo, ampak to je dejansko politika, ko gre za interese v smislu plač za še dve leti ali brez njih. Moralni standardi in zamere hitro popustijo v takih razmerah. Ko nimaš politične prihodnosti, tukaj mislim predvsem na SMC in morda še na SAB in Desus, narediš prebeg na drugo stran ali celo zamenjaš tudi ideološki pol in rečeš, da si to storil, ker bi se rad pridružil vladi, ki bo rešila Slovenijo. Ko gre za politične interese, so moralni kriteriji nekaj, kar se lahko brez težav razrahlja, ljudje hitro pozabijo na zamere v zameno za neko pozicijo oziroma varno plačo," trenutne razmere na domačem političnem prizorišču komentira politični analitik Alem Maksuti.
"Butl", "veleum" in "model" so bile na primer nekatere opazke, ki jih je predsednik SDS Janez Janša s somišljeniki na družbenem omrežju po predčasnih državnozborskih volitvah leta 2014 namenjal Miru Cerarju, ko je s svojo stranko prevzel vodenje dvanajste slovenske vlade. Člani največje opozicijske stranke tudi niso skoparili z nazivom cmerar, s katerim so pogosto naslavljali takratnega premierja. Na drugi strani je Cerar že pred volitvami leta 2014, na katerih je njegova stranka dosegla izjemno zmago (36 mandatov), zavrnil možnost koalicije s SDS z besedami: "S stranko, ki pravzaprav ruši temelje pravne države, za kar si mi prav v jedru svojega programa prizadevamo, ne moremo iti v koalicijo."
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/909000238979051522{/twitter}
Podobno je Cerar razmišljal tudi v času naslednjih volitev, na katerih je sicer slavila Janševa stranka, kot zunanji minister pa je kasneje ostro kritiziral prvaka opozicije tudi zaradi ravnanj v odnosih s Hrvaško.
{twitter}https://twitter.com/ZanMahnic/status/831108181799628805{/twitter}

Igra v političnem peskovniku

Pred morebitnimi četrtimi zaporednimi izrednimi parlamentarnimi volitvami pa (ne)pričakovan zasuk. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič sedaj v pogovorih o nadaljnjih korakih na domačem političnem parketu glede sodelovanja s prvakom SDS poudarja, da nesodelovanja z njim SMC ni imela nikoli zapisanega v programu. Da ne mislijo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej, pa na vprašanje, ali bodo poskušali oblikovati novo vlado, morda pod vodstvom Janše ali predsednika NSi Mateja Tonina, odgovarja predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki se je s prvakom SDS sicer že pogovarjal. Izjemno ostri kritik Janševe SDS Jani Möderndorfer, ki med drugim vodi preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS, naj bi se po nekaterih informacijah v nastopu pred svojo poslansko skupino v tem tednu prav tako zelo odločno zavzel za vstop v novo vlado.
{twitter}https://twitter.com/MiroCerar/status/998653312143634432{/twitter}
Ob tem seveda ne gre pozabiti na državnozborsko izredno sejo, ko so poslanci razpravljali o globalnem dogovoru glede migracij. Tedaj je podpredsednik DZ Jože Tanko (SDS) Möderndorferja želel s seje celo odstraniti, ker je Janši rekel, da je "princ teme". A kot pravi član stranke SMC Dragan Matić: "Vemo, da so v SMC člani, ki bi radi v koalicijo s SDS. V zadnjem času se nekateri ne morejo premagati, da se ne bi oglašali preko twitterja, zmerjali predsednika vlade v odhodu in navijali za poroko z Janezom Janšo. Vemo pa, da so v njej tudi člani, ki tej morebitni koaliciji nasprotujejo."
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/933426240790331392{/twitter}
Podobno, morda tudi bolj jasno stališče o sodelovanju s SDS bi verjetno ponovili tudi v Novi Sloveniji, ki je sicer še prejšnji teden javno obsodila Janševe napade na njihovo evropsko poslanko Ljudmilo Novak. "Zadnji napadi, ki prihajajo zoper evropsko poslanko iz vrst NSi s strani vodstva druge politične stranke, ki naj bi prav tako zagovarjala enake vrednote, kot jih zagovarjamo v EPP, so nedopustni in obsojanja vredni," so sporočili v NSi, ki jo nekateri poleg SMC vidijo v prehodni koaliciji pod vodstvom SDS.

Janez Rakušček: "Čim bolj šokantna je izjava, tem močnejša je vpletenost."
Robert Balen

Čim bolj šokantna izjava

Kot je znano, je nekdanja predsednica Nove Slovenije zaradi stališča o Orbanovi Madžarski prejšnji teden na mnenjskem družbenem omrežju doživela pravi stampedo. Oglasili so se Janša, podpredsednik DZ Jože Tanko in ostali člani oziroma podporniki največje opozicijske stranke. "Izjava 'kmetice' na politični šahovnici. Ki ne loči med dejstvi in provokacijami," je zapisal nekdanji vodja poslanske skupine SDS.
"Rednim spremljevalcem medijev, tistih resnih, tradicionalnih, kakor tudi tistih priložnostnih, novokomponiranih, ki so v vsakem trenutku na voljo vsakomur, se je v preteklem tednu lahko zazdelo, da je nivo sproščenega prostaštva, strankarskega primitivizma in vsesplošne vulgarnosti presegel mejo še dobrega okusa: po Evropi so se sprehajale kmetice, voditeljem so se po možganih pretakali gniloba in iztrebki, zdaj že nekdanji predsednik vlade pa je bil kot idiot napoten v 3pm. In v tej človeški greznici se je najbolje znašel prav slednji, saj se je svojemu zoprniku v odgovoru vljudno zahvalil in ga povprašal, kako naj najde to enigmatično lokacijo. In zakaj se je znašel najbolje? Zato, ker se je humor doslej izkazal kot najboljše orodje in orožje proti spletni agresiji in primitivizmu; če svojemu spletnemu rablju vrneš z enako mero blata, ga po navadi le še podžgeš, če mu zabeliš kako duhovito, pa ga po navadi razorožiš in utišaš, saj možganske vijuge spletnih obešenjakov niso posebej razvejane, predvsem pa so slabo pretočne," zadnje dogajanje na družbenih omrežjih, ki ga je s kolumno začinil še župnik z Notranjske, komentira Igor Ž. Žagar, profesor retorike in argumentacije.

Igor Ž. Žagar: "Dobrega okusa že dolgo ni več."
Jože Suhadolnik/Delo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta