Da bi bila jaz dovolj lepa za Bondovo dekle?

Saša Britovšek Saša Britovšek
18.07.2020 04:45

V petinpetdesetletni tradiciji tajnega agenta 007 se je ne glede na stabilnost franšize marsikaj spremenilo – vohuni, avtomobili, orožje, sovražniki, zavezniki, a one so ostale zveste svoji vlogi in svojemu namenu. To so Bondova dekleta. Lepotice, ki so v filme prinašale romantiko, izzvale strast in razorožile Jamesa. Bondovo dekle je bilo stalnica, blagovna znamka, ki pa v zadnjem obdobju izgublja stari pomen. Koncept je očitno že tako zelo zastarel, da ima z njim težavo celo sam Daniel Craig, poosebljenje agenta 007.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bondova dekleta Léa Seydoux, Ana de Armas, Lashana Lynch z Danielom Craigom in Naomie Harris, ki je prevzela vlogo gospodične Moneypenny.
Profimedia

Skrivnostna lepotica nerazjasnjenega izvora je v neki točki vstopila v zgodbo, agentu ponudila svojo pomoč in na koncu skoraj vedno pristala z njim v postelji. In bilo jih je - več kot sedemdeset. Ker so bile okrašene z ljubkimi imeni, ovite v satenasta izzivalna oblačila, so se nanje lepile tudi avšaste šale, podobne tistim o blondinkah. V zadnjih letih je takšen koncept začel razpadati, še posebno v obdobju Bonda Daniela Craiga. Seveda so agentove romance še vedno privlačen del zgodbe, saj blažijo njegovo možato naravo, a sta tako Eva Green kot Lea Seydoux igrali ženski, ki bi lahko bili trdna ljubezen Bondovega življenja. S petindvajsetim Jamesom Bondom, ki bo namesto letošnjo pomlad obšel svet jeseni, začnejo Bondova dekleta pisati novo zgodbo. Tokrat vse tri lepotice prinašajo zgodbo o neodvisni ženski, skušnjavo spreminjajo v poslanstvo in nobena od njih ni Američanka.

Kubanka, prelepa za telenovele

Prva, ki sije v zadnjem Craigovem Bondu, je kubanska igralka Ana De Armas. "Seveda sem bila navdušena nad povabilom, skakala sem od veselja!" je povedala za Vanity Fair. "A kljub veselju sem hotela ostati trezna in prepričana, da to vendarle ni vloga, ki bi ogrozila moje dosedanje delo. Sicer pa priznam, da se nikoli nisem mogla poistovetiti z Bondovimi dekleti, bila so nerealna." Vlogo Palome, agentke CIA, je sprejela šele, ko so jo ji natančneje predstavili. De Armasova pravi, da je Paloma drugačna, ni popolna lepotica v nobenem pogledu, še najmanj, ko se rešuje iz kaosa bombnega napada ali pride s potapljanja. "Ima čustva, je prestrašena, je nervozna. Zato sem si rekla, da bi tako človeško Bondovo dekle bila tudi jaz. Ravno prav zmedena je. Mislim, da je to premik, korak naprej v filmskih projektih, kjer so bile ženske vloge okras. Zdaj se jim končno dodeljujeta tudi moč in boljše filmsko mesto."

Ana De Armas in  Ben Affleck
Profimedia

Angležinja, ki navdihuje

"Agent 007 bo po novem temnopolta ženska!?" so se začudeno spraševali mediji po vsem svetu, ko so v javnost prišli prvi posnetki 25. filma o Jamesu Bondu. Njegovo slavno kodo naj bi prevzela mlada agentka Naomi, to je bilo jasno že v prvih prizorih novega filma, ki so kapljali na svetovni splet. Že nekaj tednov kasneje se je izkazalo, da seveda film ne bo imel le enega agenta 007, pač pa dva. In Naomi v podobi britanske igralke Lashane Lynch je tista, ki jo tajna služba pošlje na Jamajko, da upokojenega Jamesa Bonda prepriča, naj se vrne v službo njenega veličanstva. Dvaintridesetletna Angležinja jamajških korenin je že s svojo pojavo šokirala ljubitelje filmov o slavnem tajnem agentu. Za seboj nima obsežne filmske kariere, saj njena prva velika filmska vloga seže v leto 2011, ko je kot angleška sprinterka nastopila v športni drami Tekačice, sledilo je nekaj vlog v BBC-jevih serijah in televizijskih filmih. Dovolj, da je navdušila ustvarjalce Marvelovih akcijskih celovečercev in postala Maria Rambeau v Stotnici Marvel. Morda prav tukaj tiči razlog, kaj je ustvarjalce Bonda prepričalo, da ji ponudijo vlogo, za katero pravi: "To je zame zmagovalna formula, svetovna klasika, na katero lahko ponosno dodam svoj pečat."

Pierce Brosnan in Izabella Scorupco leta 1995 v Zlatem očesu
Profimedia

Nepopolna Francozinja

"Ne, nisem mogla verjeti, da bi mene kdo izbral za vlogo v Jamesu Bondu. Da bi bila jaz dovolj lepa? Da bi bila jaz dovolj dobra? Novica me je malce razburila, postala sem živčna, saj je sprejeti vlogo v tako velikem projektu, kot je franšiza Jamesa Bonda, strašanska odgovornost," pripoveduje o začetkih sodelovanja v filmih o Jamesu Bondu francoska igralka Lea Seydoux. Svetlolasa Parižanka z ostrim pogledom in tistim očarljivim razmakom med sprednjimi zobmi, ki krasi številne posebne ženske. Njena zgodba z agentom ni nova, nastopila je že v 24. Bondovi pustolovščini pred petimi leti in v letošnjem Ni čas za umret se Lea vrača v vlogi Madeline. Samosvoja, inteligentna, neodvisna, posebna in predvsem enakopravna tajnemu agentu - tako igralka opiše svoj filmski lik, ki zelo jasno pokaže, da Bonda ne potrebuje, pač pa on potrebuje njo. "Njeno orožje je inteligenca in visokih pet ne nosi, da bi koga očarala, še najmanj njega. Pravzaprav je Bond sploh ne uspe z ničimer navdušiti. Njeno življenje je že brez njega dovolj razburljivo." Prvi film iz slavne franšize, ki ga je Lea videla, je bil Casino Royal. Takrat je igralka Eva Green na neki način postala njena vzornica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta