(DNEVNIK) Ana Trojnar: Med pravljico in “napadom” na nove baletne korake

Ana Trojnar
05.11.2022 05:45

Je diplomantka Rambert School of Ballet and Contemporaray Dance (London), nekdanja članica baletnega ansambla v SNG Maribor in učiteljica baleta v javnem sektorju, od leta 2020 vodi svojo Baletno šolo Ana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

/ PETEK, 28. OKTOBER

Zadnji šolski dan pred jesenskimi počitnicami. Na šoli je živahno, zares prijetno vzdušje, posledica vznemirjenja pred prvim internim nastopom za starše, prihajajočih počitnic in še letošnje izjemno tople, indijanske jeseni. Imeti in voditi baletno šolo morda zveni romantično, a v ozadju, kot vsako stvar, ki se je gremo zares, s celim bitjem in nas žene poslanstvo, stoji ogromno nevidenega dela, zato počitnice komaj pričakujem tudi sama.

/ SOBOTA, 29. OKTOBER

Končno utegnem nadaljevati dopisovanje z Royal Academy of Dance (RAD), Kraljevo akademijo za ples, glede izpeljave njihovih izpitov za balet prvič tudi v Sloveniji! RAD je vodilna izobraževalna ustanova za poučevanje plesa na svetu. Njihove izpite letno opravi okoli 250.000 kandidatov v več kot 80 državah po svetu. S temi izpiti bi se Slovenija vpela na svetovni nivo še na področju baletnega izobraževanja. Kandidate lahko na izpit pripravimo učitelji s statusom Registered Teacher Status, tega imam od zaključka specializacije za poučevanje baleta pri njih od leta 2014 in še vedno edina iz Slovenije. Za podaljšanje statusa je vsako leto treba opraviti določeno kvoto strokovnih izobraževanj, katerih vsebino ponudi in njen obseg določi akademija. Izvajanje njihovih izpitov bi pričeli v šolskem letu 2023/24.

/ NEDELJA, 30. OKTOBER

Dan preživim z očetom Franjem in skupaj greva na mamin grob. Ta se je nepričakovano od nas poslovila pred dvema letoma in pol. Prvega novembra praznuje rojstni dan teta Martina, njena polsestra, ki je le dve leti mlajša od mene. Ker poleti nisem uspela peščice sorodnikov zbrati na praznovanju svojega rojstnega dne, sva se odločili, da jih novembra povabiva na najino 100-letnico! Verjetno ni težko izračunati najine starosti, kajne? Po 16 letih še vedno soliram kot stroga veganka med bližnjimi in daljnimi sorodniki.

Ves dan mi razne ideje švigajo skozi misli in ta se ustavi za trenutek - ne da določena ideja ni na mestu ali uresničljiva, le čas za realizacijo (še) ni zrel. Torej, ohrani jo in počakaj, da čas dozori.

Ciril Horjak

/ PONEDELJEK, 31. OKTOBER

Že ob 8. uri se srečam na kavi z Mirjano, baletno plesalko iz SNG Maribor. Če se včeraj ura ne bi premaknila in ne bi med vikendom ogromno spala, bi ideja, da bi me ob tej uri videli pokonci, bila utopična. Sem namreč tip človeka, ki oživi zvečer, kar je bilo odlično za nastopanje v predstavah. Mirjana je kot tajnica nasledila moje mesto v Društvu baletnih umetnikov Slovenije (DBUS), najvišjega strokovnega organa v Sloveniji. Pojasni mi, v čem bo TUTU - baletno tekmovanje, ki ga organizira DBUS in je od državnega v petih letih zraslo v mednarodno in koreografsko tekmovanje (2021) - maja naslednje leto še bolj markatno; prvič bodo profesionalni tekmovalci imeli možnost prejeti tako imenovano grand prix denarno nagrado. Tekmovanje smo leta 2017 postavili Tomaž Rode, predsednik DBUS, Darja Sebastian, "enciklopedija" baletne pedagogike s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, in jaz, ki sem pri prvih izvedbah zastopala udeleženke tekmovanj, ki so imele balet največ trikrat tedensko, torej ljubiteljski nivo. Vsakoletna izvedba tekmovanja je kontinuiran izziv tudi vsem ljubiteljem baleta k napredku in vedno bolje je obiskano! Komaj že čakam, da se maja naslednje leto srečamo v čudoviti Gledališki in koncertni dvorani Lendava.

V megleni noči čarovnic sem ob očetu, ki je bil nekoč zelo znan kot mojster rituala hoje po žerjavici. Pravi, da je vodenje žerjavic bila ena od stvari, ki jih je najraje počel v življenju. Izpeljal jih je okoli 400. Svoj hobi je zaradi napredujoče Parkinsonove bolezni že predal naslednikom in vodenje občasno še vedno zelo zagreto nadzoruje. V nasprotju z mano, ki sem bolj praktik, je on bolj intelektualni tip. Kljub bolezni je poleti izdal že peto svojo knjigo. Čeprav vedno težje biva sam, se iz strahu pred vsako spremembo zelo težko odloča za prehod v dom za starejše občane. Je starost res tako naporna?

/ TOREK, 1. NOVEMBER

Ponoči prejmem sporočilo, da me Royal Academy of Dance potrjuje za mentorico v Kanadi živeči Slovenki, ki jo v zaključnem letu študija čaka še praktični del. Opravljala ga bo na pomlad na moji šoli, z mojimi oddelki. Nad izvedbo njenih praktičnih nastopov bo bdela še supervizorka, ki bo poučevanje spremljala preko "live streama". Še en jupi za Slovenijo!

Dopoldne grem z družbo v bližnje hribe, popoldne pa na grob babice Minke v Domžalah. Babi je živela v Škofji Loki in poznala ogromno Ločanov. Bila je zelo odprta, prijazna, vesela in komunikativna oseba in si tako pridobila vzdevek Loški radio.

Od poletja se za boljše počutje izogibam še glutenu in zvečer iz pečice pokuka moj prvi kruh iz brezglutenske moke.

/ SREDA, 2. NOVEMBER

Vsako jesen je en dan izbran za svetovni dan baleta. Na pobudo Kraljeve opere iz Londona in Avstralskega baleta je prvič zaživel pred devetimi leti. V 24-urnem pretočnem predvajanju preko youtuba nam je baletnim navdušencem omogočen vpogled v delo in priprave na prihajajoče predstave mnogih elitnih baletnih ansamblov po svetu, od Tokia, Pariza, Londona, New Yorka do Los Angelesa in San Francisca. Kot zanalašč je letos med šolskimi počitnicami in tako lahko baletne poslastice brezskrbno ležerno spremljamo brez slabe vesti. V živo spremljam trening meni priljubljenega Kraljevega baleta in ponovno sem fascinirana, koliko izjemnih plesalcev je v tem ansamblu.

Kljub počitnicam na željo najstarejših plesalk popoldne izpeljem pouk. Čez mesec dni se namreč prične že tretji sklop ponovitev naše avtorske predstave Biserni zaliv in zdaj se že k sreči zavedajo, da za kakovostne nastope potrebujejo odlično fizično kondicijo. Prva plesno-baletna pravljica moje šole nosi danes aktualno ekološko noto, da smo za čisto okolje, v katerem živimo, odgovorni le mi sami. Zagotovo je poleg več kot 60 nastopajočih otrok iz Kamnika, Radomelj in okolice tudi tematika pravljice prispevala, da so si jo do sedaj ogledali učenci iz kar enajstih osnovnih šol in treh vrtcev, ki – kot pišejo – po ogledu niso več imeli težav s čistilnimi akcijami. V začetku decembra nas čakajo še štiri izvedbe, nakar s 25. predstavo zaključimo, saj so kostumi marsikomu že premajhni. Premiera je bila namreč načrtovana 20. marca 2020, tik pred zaprtjem, izvedena pa šele 4. februarja letos, seveda z istimi čudovitimi kostumi. Kot protiutež zabavnemu, ustvarjalnemu in vključujočemu pedagoškemu procesu pri postavljanju pravljice v preteklem šolskem letu pa v tem šolskem letu, marca 2023, planiramo prvi, čisto ta pravi klasični baletni koncert. Medtem pa priprave za novo pravljico v šolskem letu 2023/2024 že potekajo. In tako poleg bodočih ljubiteljev baleta ambicioznejše učenke in učenci lahko pridobivajo tudi dragocene odrske izkušnje za prihodnost.

/ ČETRTEK, 3. NOVEMBER

Pogledam si dve najbolj uspešni pretekli izvedbi pravljice, skrbno zapišem ideje za izboljšave za ponovitve in hkrati postavim časovni okvir obnovitvenih vaj v novembru. Te bodo večinoma ob sobotah, z namenom, da bi čim manj prekinile tok učnega procesa, usvajanje planirane učne snovi. Obdobje priprav na predstave je učenkam in učencem najljubši v vsem šolskem letu in hkrati motivacija za lažje "prebavljanje" nezanimive, a nujno potrebne baletne tehnike.

Popoldne se ponovno dobim z najstarejšimi učenkami v baletni dvorani. Ogled včerajšnjih posnetkov jim je razširil vpogled na baletno sceno danes in dal ogromno zagona za "napad" na nove baletne korake in kombinacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta