(DNEVNIK) Klavdija Gornik: Razveselimo se vsakega “aha! momenta”

Klavdija Gornik
11.05.2024 06:00

Njen cilj je organizirati aktivnosti, ki bodo povečale prepoznavnost in ozaveščenost o coachingu. Zaposlena je na Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor, kjer je tudi mentorica v programu PONI (Podjetno nad izzive).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilustracija: Ciril Horjak

/ PETEK, 3. MAJ

Véliki um, Albert Einstein, je nekoč dejal, "da je neumno, če vedno znova in znova počnemo isto stvar in pričakujemo drugačne rezultate". Ta izjava, čeprav logična in razumljiva, še vedno ostaja zelo aktualna, saj se pogosto ujamemo v vzorce ponavljajočega se vedenja, ki nas vodijo v vrtiljak neuspehov in slabih odnosov. Kako lahko pretrgamo to zanko in poskrbimo zase, da smo dobro?

Dobro sem, ko dan začnem z jutranjim sprehodom, ki (z občasnimi pavzami) traja že leta. Hvaležna, da budilka že dolgo ni moja budnica in je jutranje vstajanje okrog pete ure moj mini ritual. Ko se misli prečistijo, je vstop v dnevne obveznosti veliko lažji.

Ker počitniško-praznično-dopustniški teden dopušča bolj ležeren ritem, si vzamem še minutko ali dve zase. Radovedna, kako potekajo priprave na "praznik", ki nas čaka v prihodnjih dneh, pobrskam po najnovejši statistiki. Coachi po vsem svetu v okviru Mednarodnega tedna coachinga pod geslom "Inoviraj. Povzdigni. Praznuj." med 13. in 19. majem organiziramo vrsto brezplačnih dogodkov (spletnih seminarjev, konferenc, izobraževalnih delavnic, panelnih razprav, …). Več kot 1034 se jih je že zvrstilo!

Tudi v okviru slovenske izpostave ICF Slovenia Charter Chapter smo pripravili 10 brezplačnih dogodkov tako za splošno kot strokovno javnost. Naši člani ponujajo tudi pro bono coaching tistim, ki se soočajo z osebnimi ali poklicnimi izzivi ali pa si preprosto želijo izkusiti coaching.

/ SOBOTA, 4. MAJ

Pred leti, ko sem se srečala s coachingom, (v slovenščini (še) nimamo ustreznega prevoda za izraz), sem bila navdušena nad spoznanjem, kako sem ob varni podpori coacha in njegovih odprtih in učinkovitih vprašanjih ugotovila, da so "vsi odgovori v meni". Kaj to pomeni?

Ko nas življenje preizkuša, se pogosto zatečemo po nasvet ali rešitev k prijateljem, partnerju, strokovnjakom, mentorjem, morda tudi terapevtom in skupaj z njimi iščemo rešitev. Poznate tisti občutek, ko še tako dobronamerni nasveti ne zadovoljijo naših potreb? Ne čutimo, da je "rešitev prava za nas", nekaj v njej ni "naše", ampak zgolj zunanje. Morda se je dobro obneslo pri drugih, vendar pri nas (žal) ne. To ni presenetljivo, saj smo vsi različni. Kljub temu je to običajen način, kako rešujemo izzive v življenju.

Če omenim še izvor besede "coach", ki jo v vsakdanjem življenju najpogosteje povezujemo s športom, izvira iz imena madžarske vasice Kocs, kjer so izdelali prvo kočijo. V angleškem srednjeveškem jeziku "coche" pomeni "voz" oziroma "kočijo". Coach je torej tisti, ki stranko "pripelje" od točke, kjer se nahaja, do tja, kamor bi želela priti. Vendar vožnje ne usmerja coach, temveč je voznik stranka, ki določa smer in hitrost potovanja.

/ NEDELJA, 5. MAJ

Danes si vzamem čas za razmislek o tem, kdo v življenju me najbolj podpira na moji poti. Ob družini, ki predstavlja neskončen vir pravih vrednot, sem neizmerno hvaležna, da sem imela priložnost srečati Manco Košir, ki je bila ne le moja profesorica, ampak tudi navdihujoča mentorica. Nikoli ne bom pozabila prvega srečanja oziroma "lekcije", ki mi jo je dala. "Sprašujte, sprašujte, sprašujte in bodite radovedni," je odmevalo po predavalnici. Ta njena strast do (iz)spraševanja in radovednost sta postali moj navdih, ki me še danes usmerjata kot coacha. Manca je znala komunicirati jasno, direktno, glasno in hkrati srčno, iskrivo, globoko. Vzamem v roke njene "Srčnice" in se poglobim v njene modrosti.

/ PONEDELJEK, 6. MAJ

Z več kot 50.000 coachi po vsem svetu praznujemo moč coachinga. Skupaj si prizadevamo za večjo ozaveščenost o pomembnosti tega poklica in ohranjanje njegove integritete. Kot članica upravnega odbora ICF Slovenia Charter Chapterja, skupaj z ožjo ekipo - Gordano, Sabino, Darjo in Klavdijo, sem prevzela odgovorno vlogo v slovenski izpostavi Mednarodne zveze za coaching (ICF), ene največjih globalnih zvez za razvoj stroke in standardov v coachingu. Naš ključni cilj je graditi skupnost coachinga v Sloveniji.

Ozaveščanje med splošno in strokovno javnostjo je ključnega pomena za razumevanje in sprejemanje coachinga kot enega izmed učinkovitih orodij pri osebni in profesionalni rasti. Sabina je danes v oddaji Dobro jutro na RTVS poudarila: "Na trgu je obilica ponudbe, od svetovanj, mentorstev, terapij do treningov in coachinga. Pomembno pa je, da se zavedamo, da ni nič univerzalno dobro za vse in vsakogar." Včasih je za rešitev problema koristno poiskati strokovnjaka, drugič pa nas lahko mentor učinkovito vodi skozi situacijo ali nalogo. Coaching pa je tisti, ki nas podpira pri vprašanju: "Kako priti od tukaj, kjer sem, do tja, kjer želim biti?" Coachi verjamemo v moč posameznika in mu pomagamo, da v polnosti izkoristi svoj potencial.

/ TOREK, 7. MAJ

Nenehen razvoj, skrb za lastno dobro počutje in negovanje miselnosti coachinga so ključni za uspeh coacha. Že četrto leto sem del skupine za reflektivno prakso pod mentorstvom Bernarde, kjer ob dragoceni podpori drugih coachev rešujemo svoje dileme coachinga. Danes smo si med seboj izmenjali izkušnje, ki jih imamo z našimi naročniki. Ker smo zavezani etičnemu kodeksu Mednarodne zveze coachev, je zelo pomembno, da že v uvodnem pogovoru s stranko, ki je lahko fizična oseba ali pa nekdo, ki v podjetju ali organizaciji skrbi za razvoj kadrov, jasno definiramo vlogo coachinga. Čeprav nismo mentorji, svetovalci ali terapevti, s svojim pristopom povečamo zavedanje pri stranki in skupaj z njo ustvarjamo preboj in vrednost zanjo. Naš velik izziv je tudi dejstvo, da se spremembe ne pojavijo takoj, vendar pa jih je mogoče zaznati čez čas, in to je tisto, kar je pomembno poudariti.

Ob tem seveda ne moremo prezreti dejstva, da je naše področje pred velikim izzivom. Strokovna usposobljenost coachev je po mednarodni študiji ena najbolj perečih tematik. Največja ovira za razvoj tega področja so posamezniki brez ustrezne strokovne izobrazbe, ki so se za coache razglasili sami. Zato v okviru ICF Slovenia Charter Chapterja posebno pozornost namenjamo opolnomočenju skupnosti coachinga, ki bo opozarjala na pomen ustreznega izobraževanja v okviru akreditiranih programov ter spodbujanju coachev, da poskrbijo za svoj razvoj tudi z nadaljnjimi akreditacijami. Trenutno se lahko pohvalimo s spodbudno statistiko: med 99 člani je kar 57 odstotkov akreditiranih.

/ SREDA, 8. MAJ

Ko sem razmišljala, kako lahko sama najbolje podprem slovenski ICF in kakšno dodano vrednost lahko prinesem s svojimi izkušnjami, sem se najprej vprašala, kaj točno je tisto, s čimer lahko prepričam druge, da je coaching resnično učinkovit in ne samo še en novodoben trend. Zavedam se, da imajo stvari, ki jih izkusimo, bistveno večji vpliv kot tiste, o katerih le preberemo ali slišimo. Kljub svojemu močnemu zaupanju v intuicijo, pa se včasih v življenju znajdemo na točki, ko se ne moremo premakniti naprej in potrebujemo pomoč. V takih trenutkih lahko znanstvene raziskave in študije zagotovijo dodatno gotovost.

Ker se mi zdi, da gre za pomemben vidik pri ozaveščanju o učinkih coachinga, smo v okviru Mednarodnega tedna coachinga k sodelovanju povabili dr. Melito Balas Rant z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki nam bo predstavila, zakaj je coaching tako zelo pomemben del programa Ljubljana MBA. Dotaknili se bomo seveda tudi umetne inteligence. Lahko nadomesti človeka tudi v tem delu?

Veseli me, da akademski krogi odpirajo vrata za takšna sodelovanja in da izsledki raziskav in študij niso le besede na papirju. Študija, ki jo je izvedel Oddelek za psihologijo Univerze v Lleidi v Španiji, je še posebej zgovorna. Ugotovili so, da nedirektiven coaching, kjer coachi postavljamo vprašanja, ki spodbujajo razmišljanje, raziskovanje in samorefleksijo pri stranki, vpliva na večjo ustvarjalnost pri iskanju rešitev za svoje težave. Stranke razvijajo lastne odgovore, strategije in rešitve za svoje izzive. Rezultati kažejo pomembne spremembe v desnem parietalno-temporalnem režnju možganov, ki so povezane z razvojem vpogledov med procesom coachinga. To razkriva bistveno razliko med različnimi pristopi, kot je na primer vztrajanje pri istih mislih brez napredka ali rešitve ter sprejem nasvetov ali rešitev od zunaj. Takšna spoznanja so za coache zelo dragocena.

/ ČETRTEK, 9. MAJ

Danes smo že pri številki 1353! - dogodkov, ki bodo naslednji teden navdihnili mnoge. Seveda si s kolegi po svetu ne domišljamo, da držimo v roki čarobno palčko, vendar se razveselimo vsakega "aha! momenta" strank. Saj veste, to je tisti trenutek, ko nenadoma razumemo prej nerazumljiv problem in si rečemo: "Pa saj res, kako se nisem tega spomnil že prej!"

Na koncu se spomnimo še ene Einsteinove modrosti: "Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati." Zato se premaknimo iz cone udobja in uresničimo tisto, kar si že dolgo želimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta