(DNEVNIK) Urška Breznik: StopTrik vsemu navkljub

Urška Breznik
03.10.2020 05:00

Direktorica Zavoda Pekarna Magdalenske mreže, ki je producent festivala StopTrik. Oseba, ki se ukvarja z veliko preveč stvarmi, socialistka, ki živi na koruzi z anarhistom in posvojenim psom, noro rada pleše na glasbo iz osemdesetih in je obsedena z BBC-jevimi radijskimi igrami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Horjak

/ PETEK, 25. SEPTEMBER

Odločitev je padla - 10. Mednarodni filmski festival StopTrik bo potekal v živo. Čez manj kot 14 dni ga bomo otvorile v Vetrinjskem dvoru, ki bo za štiri dni postal osrednje prizorišče festivala stop animacije, letos v znamenju slogana Animacija kot orožje (prosto po Brechtu). Slovensko-poljska ekipa je zaradi covida-19 in zaradi ustavitve sofinanciranja kulturnih projektov s strani države za šest mesecev pripravila že vsaj tri verzije festivala. V zadnjih tednih pa smo se sprijaznile tudi z dejstvom, da mednarodnih gostov, ki po navadi v Maribor pripotujejo z različnih koncev sveta, ne bo.

Vlada predfestivalska delovna mrzlica. Včeraj sva se s sodelavko Lucijo, pobudnico StopTrika, producentko in kuratorko dobili na sestanku z Markom Brumnom iz Narodnega doma, ki je neumoren podpornik StopTrika, in dorekli še dodatne podrobnosti. Nekaj čez osmo zvečer pa sva se po telefonu slišali s Sašo, še eno briljantno producentko, in uskladili zadnjo verzijo finančne konstrukcije festivala. Okoli enajstih zvečer sem zgroženo ugotovila, da je večina sodelavk še zmeraj na mailih in v preverjanju besedil za festivalski katalog … Zjutraj odidem v pisarno, kjer Vesna, "google v krilu" in filmofilka, neumorno nadaljuje s prevajanji kataloških besedil in podnapisov za filme, za vse sposobna Kaja pa nalaga promocijske videe za StopTrik na socialna omrežja, se dogovarja za bobne in verjetno hkrati rešuje še deset drugih težav. S Polono si izmenjava informacije o šolah, ki pridejo na festival, z Dolores, ki bi si jo vsi želeli za finančno vodenje projektov, pa se veseliva letošnjega interesa mladih za sodelovanje v prostovoljskih skupinah. Pokličem še koordinatorko programa za otroke in nadarjeno oblikovalko Brino, ki jutri skupaj z animatorko Anko Kočevar začenja s prvo festivalsko vsebino, delavnico animacije za otroke. Hvala, MARS, za posojo opreme, in Lutkovno gledališče Maribor, za vsakoletno sodelovanje.

Doma mi Matic z navdušenjem pove, da je v Kopru, ki je le ena izmed več občin, kjer že nekaj let pomaga uvajati participatorni proračun, kar desetodstotna udeležba prebivalcev pri glasovanju za prispele predloge. Odločam se, s katerim transparentom naj grem na protest. "Naravo v ustavo, stranke pa ven" ali "Ljudi pred profit - za nedeljsko zaprtje trgovin"? Na koncu ne vzamem nobenega, ker je videti, da se bo ponovno ulilo. Ko se z Ziggyjem (Stardustom) vračava s trga, naju ujame hud naliv. Matic naju sfrotira.

/ SOBOTA, 26. SEPTEMBER

Jutranje poležavanje z najinim klovnčkom Ziggyjem in popevanjem "Ziggy played guitar …", nato v sveže jutro na sprehod v Betnavski gozd. Oblečem majico s partizanko Brino iz kulturniške skupine XIV. divizije, ki mi jo je podarila Meta, in razmišljam o številnih kakovostnih kulturnih, mladinskih in socialnih nevladniških vsebinah v Mariboru, ki vsemu (vladi, covidu, grozilnim pismom …) navkljub potekajo čez vse leto. Tudi v KC Pekarna, kjer je naš zavod zgolj ena izmed organizacij, ki imajo tam domicil. Sestavljam vprašanja za predstavnice švedskega Nordijskega festivala delavskega filma, slovenskega Festivala migrantskega filma, kosovskega Festivala animacije Anibar in avstrijskega Festivala ženskega filma Tricky Women, ki bodo sodelovale na okrogli mizi Festivali kot orožje. Z okroglo mizo želimo opozoriti na festivale, ki bodisi s svojim načinom delovanja bodisi z vsebino nagovarjajo pomembne družbenopolitične teme.

Z Maticem se pogovarjava o porazni nacionalni podnebni strategiji. Še slabša je od NEPN-a, čeprav je to težko verjeti. Tudi zaradi tega smo v Iniciativi mestni zbor dali pobudo MZPP in v sodelovanju s področnimi znanstveniki že pred meseci začeli pripravljati alternativni NEPN, ki temelji na znanstvenih dognanjih o podnebnih spremembah, ne na političnem kupčkanju. Zavedamo se sicer, da v kapitalizmu podnebne krize ni mogoče rešiti. Prav uničujočemu vplivu kapitalizma na živali in njihovemu poblagovljanju smo ZaŽivali! posvetili letošnje Dneve boja proti speciesizmu.

/ NEDELJA, 27. SEPTEMBER

Dopoldan se z Ziggyjem odpravim do mame in skupaj gremo na sprehod v Stražunski gozd, kjer eni oprezajo za vevericami, drugi pa uživamo v jesenskih barvah in pogovoru. V obdobju ponovnega porasta okuženih s covidom poteka preživljanje časa z mamo pretežno v naravi, sicer pa ob zaščiti z masko. Vsa pametovanja o cepljenjih, chemtrailih, 5G in maskah, ki naj bi nam kratile svobodo, me pogosto spravljajo v jezo, včasih pa tudi zabavajo. Sprašujem se, kje so ti borci za svobodo, ko se nam krati pravica do referenduma, ko se kršijo delavske pravice, ko se ignorira podnebno krizo, ko izgubljamo javno zdravstvo, ko begunci umirajo v morju in jih zapiramo v taborišča? Upam, da bosta na dolgi rok vseeno prevladala zdrav razum in zaupanje v znanost, tudi zaradi sester, negovalk, strežnic in drugega podpornega osebja v bolnišnicah in domovih za ostarele, ki seveda ne potrebujejo ploskanja, ampak višje plače, boljše delovne pogoje in podružbljanje skrbstvenega dela.

Medtem ko zvečer odgovarjam na maile, iz delovne sobe slišim glas Noama Chomskega, ki je pomirjujoča stalnica v najinem domu.

/ PONEDELJEK, 28. SEPTEMBER

V službi presenetljiva novica, da je Poljska umeščena na zeleni seznam. Direktorica in programski vodja StopTrika, Olga in Michal, ki sta Poljaka, bosta morda le lahko prišla v Maribor. Pred enajstimi leti sta v naši organizaciji kot prostovoljca programa EVS skupaj z Lucijo zasnovala StopTrik, ki se je v teh letih razvil v največji evropski festival stop animacije. Kot zadnje mesece šokirane ugotavljamo, poljska in slovenska politična realnost nista več daleč narazen. Kako daleč smo od tega, da bomo tudi me protestirale za obstoj pravice do splava? "Good morning, good morning, you raped me in the same bed your daughter was born in," poje Fiona Apple na zadnjem albumu.

Opoldne ob odlični veganski torti in šopkih na kratko praznujemo Doloresin rojstni dan. Vname se debata o romanih Sally Rooney.

Ob 18.00 greva z Maticem na redni sestanek IMZ. Ker zborov samooganiziranih četrtnih skupnosti zaradi varnosti trenutno ne organiziramo, se moderatorji pretežno posvečamo okoljskim vsebinam in odzivanju na dogajanja, ki vplivajo na kakovost bivanja v mestu. V zadnjih dneh pozdravljamo (ponovno) uvedbo participatornega proračuna v MOM in se spominjamo njegovih začetkov v letu 2013, ko je IMZ ta participatorni mehanizem predstavil Sloveniji in leta 2015 izpeljal pilotni projekt v MČ Radvanje. Takrat je MOM zatajila v izvedbeni fazi, upamo, da tokrat ne bo v nobeni.

Zvečer se na kratko slišiva z Branko in rečeva, NE, ne bova več uporabljali zobnih ščetk, saj nama kratijo svobodo!

/ TOREK, 29. SEPTEMBER

Sodelavec Filip, izjemno zanesljiva oseba, raziskuje spletne možnosti, ki bodo obiskovalcem StopTrika omogočale lažji obisk dogodkov, in je tisti, ki je lani prišel na idejo lightboxa, ki osrednjemu prizorišču StopTrika prida občutje nostalgije po starih mestnih kinodvoranah. Kot da dela s festivalom ni dovolj, z Lucijo v Galeriji K18 postavljata še stripovsko razstavo Marka Kocipra: Jazbec in tretji svet, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Stripburgerjem. Maša razpošilja vabila na tiskovno konferenco za StopTrik in se uspešno dogovarja za intervjuje. Jutri imamo sestanek festivalske ekipe in ne smemo pozabiti skočiti še do GT22, ki je še eno pomembno prizorišče StopTrika.

Matic na FB deli novo poročilo z montiranega procesa proti Julianu Assangeu, ki poteka že dobro leto. Zvečer se razveselim novice o nedeljskem zaprtju trgovin. V sindikalnem organiziranju je moč.

/ SREDA, 30. SEPTEMBER

Z Ziggyjevo glavo na kolenu ob zajtrku končno preberem odlično N'tokovo kolumno Ukradena zgodovina. Priklopim se na zoom, saj imamo ob sredah redne sestanke s konzorcijem Film v Mariboru. Konzorcij poleg nas sestavljajo še Film Factory, Mitra, MARS in DRFK, združilo pa nas je poslanstvo: Filmu ustvarjamo prostor. V mestu. V glavah. V srcih. Vse smo NVO, ki se v Mariboru ukvarjamo s področjem filmskega prikazovanja, festivalov, izobraževanja in produkcije in že več let opozarjamo na večplastno problematiko manka mestnega kina. Konzorcij bo svoje delovanje predstavil tudi na StopTriku, skozi podcast, ki ga bo pripravil Žiga Brdnik. Saša popoldan sporoči, da je festivalska delavnica stop animacije s priznano režiserko Špelo Čadež polno zasedena.

Slišim Matica, kako prepeva ob albumu Joan Baez. Na srečo ima, za razliko od mene, posluh.

/ ČETRTEK, 1. OKTOBER

Še en teden do začetka festivala. Obiščite nas. Za žametno rdečo zaveso vas čaka čaroben, včasih bizaren svet stop animacij, ki ga boste lahko spoznavali skozi kurirane filmske retrospektive, mednarodni tekmovalni program in pogovore z animatorji. Vse ob skrbi festivalske ekipe za vaše dobro počutje in ob strogem upoštevanju ukrepov NIJZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta