Ellen, dovolj je bilo: Voditeljičina mantra bodite prijazni je "čisto sranje," ki drži samo, ko so kamere prižgane, trdijo nekdanji sodelavci

Denis Živčec Denis Živčec
15.05.2021 04:40
Za nekatere zabavno prismuknjen šov, za druge pa frigidna, polduhovita gospodinjska zabava z družinskim humorjem znotraj dolgočasne cone politično korektnega, posnetki z youtuba in neskončno prisilnega vreščanja, postaja zgodovina.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Konec je. Oziroma, če vam je šla na živce, lahko zapišemo tudi: dovolj je bilo. Vsestransko oblegana ameriška komičarka in televizijska voditeljica Ellen DeGeneres je v sredo sporočila, da bo zadnja epizoda oddaje, ki jo vodi in nosi njeno ime, na sporedu prihodnjo pomlad, nato pa je ne bo več. Dan kasneje je o tem razpravljala v intervjuju s svojo milijardersko sosedo Oprah Winfrey. Tudi slednja je pred leti svojo oddajo upokojila in v dnevnem televizijskem terminu ustvarila prostor, da se je Ellen s svojo oddajo lahko tako zelo razcvetela. Za nekatere zabavno prismuknjen šov, za druge pa frigidna, polduhovita gospodinjska zabava z družinskim humorjem znotraj dolgočasne cone politično korektnega, posnetki z youtuba in neskončno prisilnega vreščanja, ki pa je postala osrednje srečališče prvoligaških estadnikov. Če kaj veljaš, si gostoval pri Ellen, četudi si se tam moral voziti z miniaturnim avtomobilom ali moral metati žogice v sponzorsko tarčo.

63-letna Ellen DeGeneres je igralka, scenaristka, producentka in komedijantka, v središču svetovne javnosti se je znašla leta 1997, ko je javno priznala, da je lezbijka. Za tiste čase kar velika novica. Od takrat je neizprosna zagovornica pravic skupnosti LGBTQ. Priznanje istospolne usmerjenosti jo je sprva skorajda stalo televizijske kariere, vendar pa jo je širša javnost sčasoma zelo sprejela.

DeGeneresova vztraja, da njena odločitev o koncu oddaje nima nič z obtožbami, ki se pojavljajo že leto dni. Namreč, da je delovno okolje tam povsem zastrupljeno z rasno diskriminacijo, nasilništvom in spolnim nadlegovanjem. Za medij The Hollywood Reporter je povedala, da enostavno ne čuti več pravega izziva za nadaljevanje oddaje. Težave z delovnim okoljem je priznala, vendar zanikala, da bi imela sama kaj s tem. Zagotovila je, da bo zadeve do konca oddaje, ki se je sicer bolj ali manj napovedoval že več let, popravila. Kljub temu je njena priljubljenost v zadnjem letu močno usahnila. Zgodbe o dvoličnosti in snobizmu so se kar vrstile. Da naj bi Ellen DeGeneres simpatično zmedeno voditeljico, ki pred kamerami ne zna enega stavka povedati brez neštetih mašil in zatikov, le igrala, trdijo nekateri in dodajajo, da naj bi zasebno bila precej arogantna ženska, ki z zaposlenimi vzpostavlja sužnjelastniški odnos, kopiči na stotine milijonov dolarjev in se večino časa ukvarja le s tem, kako se bo s svojo partnerico selila iz ene megalomansko razkošne vile v drugo.

"Najbolj zlobna oseba, kar sem jih srečal"

Čudne zgodbe so se vrstile in avgusta lani je na plan prišla izpoved 52-letnega moškega, ki trdi, da ga je DeGeneresova ustrahovala, ko mu je bilo komaj enajst let. Ben Gravolet iz Louisiane je v luči hudih obtožb, da je bila Ellen DeGeneres do zaposlenih v svoji oddaji zlobna, žaljiva in celo rasistična, z mediji delil še lastno zgodbo o zvezdniški voditeljici. Vse skupaj se je dogajalo v sedemdesetih letih, preden je bila Ellen DeGeneres svetovno poznano ime. Takrat je delala v zaposlitveni agenciji Gravoletove mame, kjer se je on kot enajstletni deček veliko zadrževal. Že takrat naj bi bila pokazala, da ni najbolj prijazna, se spominja. "V mamini pisarni sem skušal pisati domačo nalogo, ko se je verbalno spravljala name, na mojo težo, in mi govorila, da sem neumen. Kritizirala je tudi moja oblačila," je razkril medijem in dodal, da se je bal obiskati mamo vsakič, ko je vedel, da bo tam tudi Ellen. Še posebno pa si je zapomnil, da se je norčevala iz njegovega risanja, ko mu je dejala: "Verjetno bi bilo to videti lepo, če bi znal risati." V svoji oddaji Ellen ljudi poziva, naj bodo prijazni drug do drugega, a sama je vse prej kot to, trdi vse več ljudi. "Mislil sem si, da mora biti odlična igralka, saj je bila zame najbolj zlobna oseba, kar sem jih srečal v življenju. Komu godi, da otroku povzroča psihično bolečino?" se sprašuje Gravolet. Tudi njegova mama Tana Robinson se Ellen spominja kot "izjemno nesramne", čeprav takrat ni vedela, kako se obnaša do njenega sina. "Če bi to vedela, bi jo odpustila, še prej pa bi jo mahnila. Samo grozna oseba je takšna do enajstletnika."

Medtem so nekdanji sodelavci Ellenine korporacije razkrili, da so bili odpuščeni iz različnih, nerazumljivih razlogov, kot sta bolniška odsotnost in smrt družinskega člana, dobivali pa naj bi tudi navodila, naj ne ogovarjajo Ellen, če jo vidijo v prostorih. Kot bi bila božanstvo. Dodali so, da je voditeljičina mantra bodite prijazni "čisto sranje", ki drži samo, ko so kamere prižgane.

Zaradi vse več obtožb so bili direktorji produkcijske hiše WarnerMedia in kadrovska služba primorani začeti preiskavo delovnega okolja in raziskati, kaj se dogaja v ozadju priljubljene oddaje.

Ko so se obtožbe nabrale, se je Ellen oglasila in izjavila, da je med rastjo oddaje izgubila stik z osebjem in se zanašala na druge, da bodo skrbeli za dobre odnose, a se to ni zgodilo. Zaradi tega so odpustili izvršnega producenta Eda Glavina."Prvi dan oddaje sem povedala, da bo ta služba prostor sreče, da nihče ne bo povzdigoval glasu in da bodo vsi obravnavani spoštljivo. Nekaj se je očitno spremenilo in razočarana sem, da se je. Za to mi je žal. Vsi, ki me poznajo, vedo, da je to v nasprotju z mojimi prepričanji in upi za oddajo," je sporočila.

Najbolj zvesti oboževalci so se pol milijarde dolarjev težki voditeljici, ki letno za vodenje oddaje prejme okoli 75 milijonov dolarjev, postavili v bran in ji ob strani stojijo do zadnjega. Roko na srce, Ellen očitno nekaj ima. Morda to res ni vrhunski smisel za humor, a na njej je nekaj, kar privlači milijone. Z leti je postala ena najvplivnejših žensk v svetu medijev in, čeravno kontroverzno, ob gledanju njenega super uspešnega, a ne za umret smešnega šova se zdi precej na mestu vprašanje - ali bi bila Ellen enako uspešna, če ne bi bila lezbijka? Tisto, kar je dolga leta skrivala, je postalo njen zaščitni znak in adut, ki jo je dvignil iz množice. Mlačno duhovitih žensk je na milijone. Mlačno duhovitih lezbijk, ki se jih da prodati kot idealno družinsko televizijsko zabavo, pa ni prav veliko. In to je njen glavni čar. Ellen je lezbijka, kot bi si želel vsak od nas biti. Z lepo svetlolaso ženo, kariero v šovbiznisu, s stotinami milijonov dolarjev na računu, s prikupnim nasmehom in pričesko, ki je matronasta ravno toliko, da je simpatično. Ellen ni stereotip.

V otroštvu jo je zlorabljal očim

Leta 2016 ji je Barack Obama za delo na humanitarnem področju izročil odlikovanje, medaljo svobode. Sama pravi, da je bila še posebno počaščena, ker ji je priznanje podelil "ta izjemni moški". Pred zadnjimi predsedniškimi volitvami je optimistično čakala, da se v Belo hišo vseli Oprah Winfrey. "Ne bi to bilo super? Vsi bi dobili avtomobile," se je pošalila v eni od oddaj.

Profimedia

Leta 2004 se je Ellen DeGeneres zaljubila v petnajst let mlajšo avstralsko-ameriško igralko Portio de Rossi, ki si jo je javnost zapomnila po vlogi v kultni seriji s preloma tisočletja, Raztreseni Ally. Poročili sta se 16. avgusta 2008 in sta skupaj še danes. Ellen je tudi avtorica štirih knjig ter lastnica založbe Eleveneleven in produkcijske hiše A Very Good Production. Že leta 1982 so jo gledalci televizijske mreže Showtime razglasili za najbolj smešno v Ameriki. Vodenje podelitve emmyjev je sprejela težavnega leta 2001, kmalu po terorističnem napadu na newyorška trgovinska dvojčka. Požela je stoječi aplavz in med drugim med vodenjem dejala: "Kaj bi talibana vznemirilo bolj kot lezbijka v suknjiču, obkrožena z židi." Drugič je podelitev emmyjev vodila malo po opustošenju, ki ga je v ZDA za seboj pustil orkan Katrina.

Rodila se je v Metairieju, predmestju New Orleansa, kjer je preživela večino otroštva. Oče je bil zavarovalniški agent, mama logopedinja, ki pa je delala kot nepremičninska agentka. Ko ji je bilo trinajst let, sta se starša ločila. Začutila je dolžnost, da s svojimi šalami spravlja v smeh depresivno mamo, ki je neuspešno iskala novo ljubezen. Mama se je z novo poroko izvlekla iz depresije, a sta se morali preseliti v Atlanto, kjer je živel mamin drugi mož, trgovec Roy Gruessendorf. Da bi opozorila na spolno zlorabo otrok, je pozneje kot odrasla ženska v intervjuju za Allure razkrila, kako jo je mamin tretji mož spolno zlorabljal v času, ko se je njena mama v bolnišnici borila z rakom na dojki. Pod pretvezo, da ji mora zaradi mamine zdravstvene težave pregledati prsi, jo je otipaval. Dotiki so vodili v vse hujšo zlorabo, za katero pa DeGeneresova ne razkrije, kako dolgo je trajala, dejala pa je, da je nekega večera očim celo vlomil v njeno sobo. Razbila je okno, pobegnila in prespala v bolnišnici. Delala je kot hostesa, tajnica in natakarica. Leta 1982 je Showtime organiziral tekmovanje stand up komikov. Poslala je posnetek svoje točke in zmagala. Ko so se oglasili tisti, ki jih je zmotila njena neposrednost glede lastne usmerjenosti, in so to, da je lezbijka, poskušali pripisati travmam iz otroštva, je dejala: "Vzgojena sem bila med heteroseksualci. Mi, homoseksualci, torej izviramo iz vas, heteroseksualcev. Lezbijka sem bila že pred tem. Odkar se zavedam, vem, da sem lezbijka."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta