Harry Styles, zvezdnik, ki prodaja mavrico

Denis Živčec Denis Živčec
03.09.2022 06:10

Ni dvoma o tem, kdo je trenutno največji in najbolj vroč zvezdnik na svetovni glasbeni sceni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Oboževalci - mlačno navdušeni opazovalci posmehljivo pravijo, da gre v glavnem za najstnice in istospolno usmerjene moške pri 40-ih, ki se oklepajo svoje mladosti - so z njegovo nikoli zares dorečeno in pojasnjeno spolnostjo obsedeni, vse več je kritikov, ki trdijo, da pevec s tem, ko se tu in tam pojavi v ženskih oblačilih in v intervjujih natresa dvoumne izjave o svoji domnevni biseksualnosti in spolni fluidnosti - le trži na račun bitke za pravice pripadnikov skupnosti LGBTQIA+. Te dni je še dodatno prilil olja na mavrični ogenj in spregovoril o snemanju prizorov gejevskega seksa v prihajajočem film My Policeman.

V filmu, postavljenem v petdeseta leta minulega stoletja, Styles igra istospolno usmerjenega policista, ki se trudi obdržati svoj zakon, medtem ko ima istospolno afero - kar je bilo takrat nezakonito. V intervjuju za Rolling Stone je pevec pojasnil, kako zelo mu je bilo pomembno, da so bili spolni prizori "nežni" in "ljubeči". "Toliko gejevskega seksa v filmu prikazuje dva fanta, ki se ga konkretno lotita, kar nekako odstrani nežnost iz tega," pravi Styles. "Predvidevam, da bodo film gledali tudi ljudje, ki so bili živi v času, ko je bilo biti gej nezakonito," je dodal.

Kaj sploh Harry ve o gejevskem seksu?

Nato je pojasnil, da je bil režiser Michael Grandage ključen pri teh prizorih, saj je želel pokazati, da je gejevski seks lahko "nežen, ljubeč in čuten". V istem intervjuju je Styles dejal, da je "nedojemljivo" misliti, da je bila homoseksualnost v Združenem kraljestvu nezakonita še nedavno. Spregovoril je tudi o razvoju svojega spolnega življenja. "Mislim, da ima vsakdo, vključno z mano, svoje potovanje z odkrivanjem spolnosti, da mu je v njej bolj udobno."

Vsestransko nadarjeni umetnik je pred kratkim priznal, da se je med snemanjem razgaljenih prizorov počutil ranljivega. "Še nikoli nisem nikogar poljubil pred kamero in zdelo se je, kot da bi na neki način dajal del sebe. Nisem bil gol v Don't Worry Darling, sem pa gol v My Policeman. V končni verziji se penis ne vidi. Tam se dogaja bum bum ... Mislim, da ni bilo mišljeno, da bi bil penis vpleten. Najpomembnejša stvar pri teh rečeh je zaupanje."

Kritike, da gre za komercialno bitko za enakopravnost, se vrstijo. Očitajo mu, da v svetu visoke mode občasno naokoli paradira v krilu, medtem ko zasebno uživa privilegije heterospolnega življenja in se dobiva z Olivio Wilde. Njegove neizrečene prazne obljube naj bi zavajale, hkrati naj bi z izjavami okoli novega filma kazal, da zgodovine in istospolno usmerjene skupnosti ne pozna prav dobro, saj naj bi trditve o gejevskem seksu držale le delno. Če nima v mislih zgolj pornografije, potem ne ve prav dobro, o čem govori. "Medtem ko je lezbični seks pogosto fetišiziran in prilagojen heteroseksualnim moškim pogledom, običajno do te mere, da z resničnostjo nima več večje povezave, gejevskega seksa v filmskih ljubezenskih zgodbah skoraj ne vidimo," komentira Jude Dry za portal Indiewire.

Čeprav nihče ne zanika, da je bila Gora Brokeback lepa in prelomna, je pripoved o zaljubljenih trmastih kavbojih veliko posmeha doživljala prav zaradi nepozabnega prizora analnega seksa, pri katerem si eden od kavbojev pri penetraciji na začetku prvega analnega seksa pomaga le s pljunkom na dlan. Novejši primer prinašanja moško-moškega seksa na filmska platna je prinesla filmska umetnina Pokliči me po svojem imenu, ki je namesto prizora spolnega odnosa glavnih dveh akterjev raje pokazala okno. Videli pa smo nekaj erotičnih prizorov z breskvami, ki pa, čeprav so slastne, v resnici niso homoseksualne. Vsaj ne da bi vedeli.

Kritiki menijo, da se je z novimi izjavami Stylesova fasada spolne fluidnosti in nedorečene spolnosti počasi začela luščiti, njegov novi film naj bi bil tako že vnaprej obsojen na zelo mešane odzive, predvsem pa naj bi projekt spremljala želja po dodatnem zaslužku, površno zapakirana v medijsko bitko za strpnost.

Da bi vse skupaj omilil, je Styles v novem intervjuju za revijo Rolling Stone nekoliko bolj odprl vrata v svojo zasebnost. Nekdanji član skupine One Direction pravi, da je s skrivnostnostjo želel zaščititi svoja intimna razmerja pred navdušenimi oboževalci. Spolnost je želel obdržati samo zase. "Nikoli nisem javno govoril o svojem življenju zunaj službe in ugotovil sem, da mi je to koristilo," je 28-letni Styles povedal za revijo in dodal, da ve, da bodo oboževalci in drugi gledalci razpravljali o njegovem življenju ne glede na to, kaj reče. "Vedno bo obstajala kaka različica govoric in odločil sem se, da ne bom porabljal časa za to, da bi jih poskušal popraviti ali preusmeriti," je dejal.

Ker si želi odrsko življenje čim bolj ločiti od svoje zasebnosti, po vsakem nastopu stopi pod prho in šov simbolično splahne s sebe. "Res je nenaravno stati pred toliko ljudmi in doživeti to izkušnjo," pravi. "Če se umiješ, si samo gola oseba, v svoji najbolj ranljivi, človeški obliki. V bistvu tako kot gol dojenček." V zadnjih nekaj letih naj bi večkrat poiskal pomoč psihoterapevta. "Zavezal sem se, da bom to počel enkrat na teden. Vsak dan telovadim in skrbim za svoje telo, zakaj torej ne bi tega počel z umom? "Toliko naših čustev je tako tujih, preden jih začnemo pravilno analizirati. Rad se resnično naslonim na čustvo in mu pogledam v obraz. Ne v stilu 'nočem se počutiti tako', ampak bolj kot 'kaj je tisto, zaradi česar se tako počutim'," pravi zvezdnik.

Profimedia

Zaklenjena vrata spalnice

Tega, da si tako zelo želi karseda veliko zasebnosti, ni težko razumeti, saj je mračne strani slave izkusil že večkrat. Spomladi 2019. se je moral soočiti z zalezovalcem, ki je skoraj vsak dan postopal okoli njegovega doma v severnem Londonu, skozi odprtino za pošto na vhodnih vratih je moški celo tlačil sporočila in denar. Šlo je za mladega španskega brezdomca Pabla Tarazaga-Orera, ki ga je Styles prvič srečal na ulici blizu svojega doma. Zasmilil se mu je, zato mu je ponudil denar za hrano in hotel.

"Zdelo se mi je žalostno, da tako mlada oseba zunaj na mrazu spi na avtobusni postaji," je glasbenik povedal na sodišču, kjer je potekala obravnava tožbe o prepovedi približevanja. Naslednji dan je Harry brezdomcu prinesel dva sendviča, dve solati in dva mafina iz veganske kavarne, saj mu je Španec zaupal, da ne uživa živil živalskega porekla. "Vprašal me je, ali bi šla kaj pojest v restavracijo, a sem mu povedal, da se mi mudi na delo. Vse se mi je zdelo malo čudno. Izraz na njegovem obrazu je v meni vzbudil nelagodje, bilo je, kot da bi se mi posmehoval," je povedal zvezdnik. Po srečanju si nadaljnje komunikacije z brezdomcem ni več želel, a moškega to ni odvrnilo. Srečeval ga je skoraj vsak dan, mu sledil v lokalni pub, ga ustavljal med tekom in prosil za denar. Predtem mu je Španec v poštni nabiralnik vrgel kuverto s kovanci v vrednosti 49,95 funta.

"Nikoli dotlej se v svojem domu nisem počutil neprijetno ali ogroženo," je priznal Styles. Po incidentih je najel nočnega stražarja in začel zaklepati vrata svoje spalnice. Tarazaga-Oreru je sodišče odredilo prepoved približevanja zvezdniku v razdalji 250 metrov, prav tako pa ne sme stopiti v bližino njegovega stanovanja ali poslovnega naslova, četudi pevca takrat ni tam. Opraviti je moral še 30-dnevno rehabilitacijo in 12-mesečno družbenokoristno delo. Med obravnavo je brezdomec izjavil, da naj bi ga bil Styles povabil v hotel in rekel nekaj v smislu, da se bosta tam zabavala.

Mavrica od časa do časa v njegovem pisanem svetu zbledi. Tako je julija letos po streljanju v nakupovalnem središču v danski prestolnici Köbenhavn žrtvam krvavega zločina in njihovim svojcem izrazil sožalje. Styles bi moral v tistem času nastopiti v Royal Areni, ki je v bližini prizorišča streljanja, a so koncert po navodilih danske policije odpovedali. "Žal mi je, da nismo mogli biti skupaj. Prosim, pazite drug na drugega," je objavil na twitterju in dodal, da je njegovo srce zlomljeno, podobno, kot je zlomljeno srce prebivalcev Köbenhavna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta