Hči Leona Štuklja: "Kaj naj naredim po njegovi smrti, mi ni dejal"

Branka Bezjak Branka Bezjak
30.11.2019 05:07

"Te stvari ne sodijo v škatle, predale, na omare. Zdaj je vse popisano in bo tudi ustrezno shranjeno, nato pa prezentirano," je prepričana hči Leona Štuklja Lidija Pauko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Medtem ko v Mariboru ni bilo resne pobude, da se tukaj uredi muzej z dediščino olimpionika Leona Štuklja, so bili na drugi strani v Novem mestu pri tem zmeraj zelo aktivni, zavzeti. "Poglejte, kaj je prav včeraj prišlo po pošti. Župan Novega mesta Gregor Macedoni mi je poslal škatlo, v kateri je keramična skodelica s podobo Primičeve Julije, zraven pa njen življenjepis. Lepa pozornost. Lani, ko so ob letu evropske kulturne dediščine in 120. obletnici rojstva očeta pripravili Štukljevo leto, so med drugim naredili tudi tole okroglo posodico, v kateri so bili čokoladni bonboni s podobo telovadca. Pa majice so natisnili, veliko takšnih drobnarij še," 82-letna Štukljeva hči Lidija Pauko že v uvodu k pogovoru ponazori, koliko in kako se v prestolnici Dolenjske posvečajo svojemu rojaku. Precej drugače je zdaj v vašem stanovanju. Ob mojem obisku pred dvema letoma ste imeli povsod veliko njegovih stvari - plakete, priznanja, fotografije ...
"Malo več prostora je, res. Jasna Dokl Osolnik, direktorica Dolenjskega muzeja, je prišla s sodelavci. Midve sva gledali povsod, po predalih, policah ... Ena njena sodelavka je vse popisovala, vnašala v računalnik, šofer in še tri sodelavke pa nosili v avtomobile. Tudi hči in sin, vsi smo se strinjali, da tudi nekaj pohištva, ki je bilo še v njunih stanovanjih, podarimo. Vse je zdaj natančno popisano, spisek, ki je priloga k pogodbi, je overjen pri notarju."
Kako gledate na to, da bo zdaj to v muzeju?
"Te stvari ne sodijo v škatle, predale, na omare ... Župan Macedoni, ki je ob podpisu tudi sklical konferenco, je obljubil, da bodo v treh letih, to je do konca njegovega mandata, poskrbeli za obnovo nekdanjega Sokolskega doma, kjer je oče nekoč telovadil. Potem bi bil to kulturni dom s stalno razstavo, zdaj v Dolenjskem muzeju ni dovolj prostora. Verjamem, da ga bo gospa Jasna držala za besedo."

Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta