Hiša iz kart

Rok Kajzer Rok Kajzer
11.01.2020 07:04

Drugi krog hrvaških volitev, na katerih je slavil nekdanji premier Zoran Milanović, je simbolično "padel" v polletno predsedovanje Hrvaške Evropski uniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Po svoje prav tragično, saj je padec dosedanje predsednice Kolinde Grabar-Kitarović naznanil bolj kakor ne gotov zaton njenega zaveznika, premiera Andreja Plenkovića, ki bo pol leta formalno vodil povezavo. In ko bi lahko Plenković blesetel pod evropskimi zvezdicami, kar sicer izjemno rad počne, se bo moral bolj kot z unijo ukvarjati s svojo stranko. V kateri bo desna, nacionalistična in skrajno desna struja brez dvoma začela pohod na vrh te najpomembnejše hrvaške stranke.
Padec predsednice in Milanovićeva zmaga sta namreč predvsem poraz Plenkovića in njegove gradnje podobe uspešne evropske države, ki pa z resničnostjo nima veliko zveze. Je zgolj posledica tega, da je Plenki, kot ga imenujejo na Hrvaškem, večino svoje energije pustil v Bruslju, kjer je partnerjem in sogovornikom projiciral virtualno podobo svoje države. Torej nekaj takega, kot bi urejal svojo osebno facebook stran, s katere veje vse najlepše, čeprav prijatelji in sorodniki vedo, da so objave nekaj, realnost pa nekaj povsem drugega. Premieru je sicer uspelo, da je Bruslju vsilil podobo vzorne članice, ki da je celo zgled balkanskim državam ... A vsilil je le podobo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta