(INTERVJU) Andrej Logar: Drugi se za take sedeže tepejo

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
14.12.2019 06:33

Dolgoletni slovenski diplomat, večkratni veleposlanik - tudi v OZN - in državni sekretar se kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja ICPE ubada z idejo oživitve tega Mednarodnega centra za promocijo podjetij, ene redkih mednarodnih organizacij s sedežem v Sloveniji, s katero pa Slovenija ne ve, kaj bi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vlado mika, da bi ta nekdaj uveljavljeni center držav v razvoju, spet oživila, in vaša naloga je priprava koncepta. Kako ste si to zamislili?
"Kot začasni administrator tega projekta skušam v imenu vlade ugotoviti, ali je možno ta center, ki obstaja v Ljubljani od leta 1974, oživiti na način, da bi to bila moderna mednarodna organizacija s konceptom, ki bi bila servis državam članicam. Mednarodni center promocijo podjetij (ICPE) ima že v osnovi ime, ki je ustrezalo morda v sedemdesetih, osemdesetih letih, zaradi prepoznavnosti bi ime sicer zadržal, ampak koncept pa bi gradil povsem na novo. Ko je dosedanjemu generalnemu direktorju, Indijcu dr. Astani potekel štiriletni mandat in je vlada opravila revizijo, je ugotovila, da je treba nekaj narediti - posodobiti koncept in pristop ali pa preprosto izstopiti iz tega kot država članica in odpovedati sporazum med ICPE in Republiko Slovenijo o sedežu organizacije."
Nekdaj je imela ta organizacija po 80 držav članic, po 15 stalnih profesionalno zaposlenih, 18 v administraciji, koliko pa je zaposlenih zdaj?
"Indijec je še tiste, ki so delali, odslovil, ko sem prišel tja, sem našel enega strokovnega sodelavca. Direktorja je imenovala indijska vlada, z netipičnim načinom dela, nepoznavanjem, zakaj je tukaj, je temeljito prispeval k temu, da je prišlo do radikalne stagnacije aktivnosti tega centra."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta