(INTERVJU) Anton Grizold: ZDA so z Marsa, Evropa z Venere

Uroš Esih Uroš Esih
07.12.2019 06:48

Redni profesor obramboslovja na FDV in nekdanji obrambni minister o aktualnem stanju v “možgansko mrtvi” zvezi Nato in položaju Slovenije v njej."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kako si razlagate izjavo francoskega predsednika Emmanuela Macrona o možganski smrti zveze Nato? Odpraviti jo s tem, da je to samo provokacija pozornosti željnega mladega politika, je verjetno podcenjevanje Francije kot najmočnejše vojaške sile v Evropi in njene vojaške industrije?
"Najprej je treba povedati, da je imela Francija znotraj zveze Nato vedno ambivalenten odnos. Ljubezen in sovraštvo hkrati. Sedež Nata bi moral biti v Parizu, a se je Francija zaradi odločitve generala Charlesa de Gaulla, takrat predsednika države, izločila iz vojaške strukture zavezništva. Ko se je Francija pod predsednikom Nicolasom Sarkozyjem vrnila v vojaške strukture zveze Nato, je takoj dobila zelo prestižen položaj, poveljstvo za transformacijo v Norfolku. Francija se znotraj zveze Nato pozicionira kot evropska velika sila, ki vedno zagovarja svoje nacionalne interese predvsem v luči nabave evropske obrambno-vojaške opreme. V Franciji proizvajajo helikopterje, letalonosilke, bojna letala, tanke in tako naprej. Macronovo izjavo razumem v kontekstu, da bi Francija ponovno imela mesto znotraj zavezništva. Mimogrede, v Natu obstajata dva uradna jezika, poleg angleščine tudi francoščina. In tudi to nekaj pove o položaju Francije."
Francoski predsednik s takšnim govorjenjem promovira francoske interese, predvsem pa interese njihove vojaške industrije?
"Absolutno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta