(INTERVJU) Borut Ošlaj: Evtanazija neoliberalizmu še kako ustreza!

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
23.03.2019 06:32

“Če se ne bomo ustrezno in celostno odzvali na akutne probleme staranja, bo evtanazija čez deset ali dvajset let postala nuja brez sleherne alternative,” pravi dr. Borut Ošlaj, redni profesor za filozofijo na ljubljanski filozofski fakulteti in podpredsednik Komisije RS za medicinsko etiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Intenzivnost vprašanja o pravici do izbire časa in načina lastne smrti se stopnjuje. Se po Pobudi za evtanazijo stopnjuje tudi razprava, soočanje stališč? Med "pobudniki" in člani Komisije RS za medicinsko etiko (KME) denimo?
"Bilo bi dobro, če bi se razprava res stopnjevala, a se bojim, da se to ne bo zgodilo. Besedilo pobude res poziva k dialogu, široko pluralnemu in z vseh zornih kotov osvetljenemu pogovoru na temo dokončanja življenja, ki bi pripeljal do skupnega dogovora in ki bi ga v končni fazi tudi pravno uredili. Takšno pobudo bi tudi sam z veseljem podpisal. A v resnici pobudniki z dokončanjem življenja mislijo evtanazijo. Naslov pobude se namreč glasi Pobuda za evtanazijo, podnaslov pa Pobuda za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja. Obe formulaciji se v tekstu spontano izmenjujeta, kar pomeni, da sta mišljeni kot sinonima. Pobudniki z evtanazijo mislijo dokončanje življenja in obratno. Formalno se sicer zavzemajo za javno debato, ampak do nje ne more priti, če že vnaprej določijo, kaj je z njihove strani edini sprejemljiv odgovor na vprašanje o pomoči pri dokončanju življenja."

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta