(INTERVJU) Borut Pahor: Za Slovenijo me trenutno manj skrbi

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
29.12.2018 05:02

Borut Pahor, drugi mandat predsednik Republike Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Robert Balen

Gospod predsednik, pogovarjava se tako rekoč na predvečer vstopa v novo leto. Smo v času, ko potegnemo črto pod leto, pri sebi in širše v družbi analiziramo, ocenjujemo, reflektiramo, se poglabljamo vase. O čem razmišljate vi kot predsednik? Ali kot državljan, človek?
"V slovenski politiki sem od prvih demokratičnih volitev. Domače in tuje razmere sem imel priložnost ocenjevati z različnih političnih položajev. V letu 2018 sem prvič prišel do ocene, da me bolj skrbijo razmere v mednarodnem okolju kot doma. Doslej sem menil, da je to okolje stabilno, predvidljivo in gre bolj za to, kako doma rešimo težave, da se bomo prilagodili. Težko je določiti pravo smer državne politike, ker so razmere v mednarodni skupnosti, tudi v naši neposredni soseščini, nepredvidljive. Poslabšale so se, manj je konstant."
Dobro, potem začniva pogovor v mednarodni areni ...
"Ampak ta ocena ima velik pomen za našo domačo in mednarodno politiko. Če je moja ocena točna, nas doma sili v to, da okrepimo vse atribute državnosti, od socialne, pravne državnosti, gospodarske suverenosti, politične, diplomatske moči, vključno s sistemi nacionalne varnosti. V zunanji politiki pa je še toliko bolj pomembno, da imamo trdna zavezništva in opore, ki bodo pomagale v nepredvidljivem svetu."

 
Robert Balen
 
Robert Balen
Robert Balen
 
Robert Balen
 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta