(INTERVJU) Dan Podjed: Vse je tako pametno, da se moraš počutiti neumno

Jelka Zupanič
29.12.2018 05:01

Dana Podjeda, 43-letnega aplikativnega antropologa, poklicno zanima, kako se počuti človek s pretirano zapletenim digitalnim fotoaparatom v rokah. Rad prisluhne, kako moški v zadregi pralnemu stroju ukaže, naj opere ženine svilene bluze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Raziskal je tudi, kako se razgaljamo na družbenih omrežjih, da bi bili bolj vidni. Sam je že dolgo viden povsod, med drugim na omrežjih LinkedIn, Twitter, Instagram, Facebook in tudi na ResearchGate, kjer se javnosti predstavljajo raziskovalci. Toda podobnih podjedov je veliko. Naš Podjed pa se pravkar poskuša odklopiti iz omrežij. Za program Cold Turkey je bil pripravljen plačati 40 dolarjev, da mu za dve uri dnevno prepreči dostop do interneta in vseh omrežij. Potem lahko spet dela in polni prazen ekran s svojimi mislimi.
Vam je žal, ker se odklapljate?
"Kje pa! Zelo rad bi se odklopil. Po branju knjige Globoko delo (v izvirniku Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World) sem ugotovil, da ne morem več poglobljeno delati, če me kar naprej motijo potisna sporočila (push messages). Izklopim jih, a to ne zaleže. Še vedno me naprave po neki poti obvestijo, da je prispela pošta."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta