(INTERVJU) Dejan Židan: Upam, da ne bomo spoznali Šarca v recesiji

Aleš Kocjan Uroš Esih
04.05.2019 06:07

Predsednik Državnega zbora in predsednik Socialnih demokratov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Bo manj kot dve poslanski mesti na evropskih volitvah za Socialne demokrate neuspeh?
"Želimo izboljšati rezultat izpred petih let, ko smo na evropskih volitvah dobili dobrih osem odstotkov in en poslanski mandat. Prepričan sem, da bomo rasli, ker smo na vseh zadnjih volitvah pridobivali. Denimo na zadnjih državnozborskih smo zrasli za 70 odstotkov v primerjavi z letom 2014. To je bil v odstotkih najvišji skok med strankami, je pa treba priznati, da je bilo izhodišče nižje. Zrasli smo tudi na lokalnih volitvah. Na predsedniških volitvah pa je zmagal kandidat, ki smo ga mi podprli, Borut Pahor. Zato sem prepričan, da bomo rast zabeležili tudi na evropskih volitvah. Želimo si dva poslanca."
Za izbiro evropskega komisarja iz Slovenije predlagate, naj kandidata za komisarja predlaga stranka iz koalicije, ki bo dosegla najboljši rezultat. Še vedno vztrajate pri tem?
"To bo naš predlog. Resnega pogovora v koaliciji na to temo še ni bilo. Se pa zavedam, da je treba narediti vse, da ljudem približamo evropske institucije. Da postanejo komisarji in komisarke ljudje, o katerih se med evropskimi volitvami ni govorilo, je madež na evropski demokraciji. Zato bi se po našem prepričanju moralo izbirati med tistimi, ki so zbrali pogum in kandidirali na volitvah. Kdor zbere pogum in doseže dober rezultat, naj bo naš kandidat za evropskega komisarja."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta