(INTERVJU) Demokratična avtonomija: Revolucija na dolgi rok, ne z enim zamahom

Žiga Brdnik
11.07.2020 02:29

Nemška anarhista Marlene in Kris odgovarjata, zakaj je severnosirska regija Rožava z demokratično revolucijo postala upanje za številne, ki se borijo za družbene spremembe po vsem svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupščina rožavskih žensk za načrtovanje izgradnje ženske vasi Jinwar
Jinwar

Marlene in Kris, člana Mednarodne rožavske komune, sta v Federaciji severne Sirije - kot se zdaj imenuje demokratična, avtonomna sirska regija Rožava - preživela leto dni oziroma dve leti in pol. V Mariboru in Ljubljani sta predstavila svoje izkušnje in vpoglede v delovanje tamkajšnjega sistema demokratične avtonomije, ki je nastal na podlagi idej kurdskega osvobodilnega gibanja in njegovega, že 20 let v turških zaporih ujetega vodje Abdullaha Öcalana. Regija in njen sredi vojne vihre neprestano razvijajoči se politični in družbeni sistem sta postala svetilnik družbenih sprememb in upanja na drugačno, bolj demokratično in vključujočo ureditev družbe za številne svobodomiselne ljudi po vsem svetu. "Za naš čas je Rožava izjemno pomembna regija in ideja. Na vseh nas je, da jo obranimo, saj si kapitalistični sistem in imperialistične sile želijo zatreti vsako seme upanja na nov, človeku in naravi prijaznejši sistem," sta pojasnila.

Akademijo Mednarodne rožavske komune v Rožavi so s pomočjo domačinov izgradili mednarodni aktivisti sami.
Internationalist Commune of Rojava
Mednarodni aktivisti v Rožavi so vključeni v številne aktivnosti skupnosti. Med drugim so sodelovali pri kampanji Naredimo Rožavo spet zeleno, v okviru katere so sadili cepiče oljk v drevesnicah lokalnih komun.
Internationalist Commune of Rojava
Ženske v Rožavi se v varnosti lastne vasi Jinwar poleg praktičnih nalog lotevajo premisleka o prevladi in moči patriarhata - ne le na Bližnjem vzhodu, ampak po vsem svetu.
Jinwar
Aktivisti Mednarodne rožavske komune so aktivni tudi zunaj Rožave. V Nemčiji so v okviru kampanje RiseUp4Rojava (Dvignimo se za Rožavo) blokirali tovarno orožja, ki tanke prodaja tudi v Turčijo, od koder se vrstijo številni napadi na Rožavo.
Internationalist Commune of Rojava
Akademija Mednarodne rožavske komune, ki predstavlja vstopno točko za vse internacionaliste v Rožavi, je ime dobila po v turški invaziji na Afrin padli angleški borki Şehîd Hêlîn Qereçox.
Internationalist Commune of Rojava
Pomemben del boja za neodvisnost Rožave je tudi ekologija. Gradnja jezov na reki Tigris je potopila tudi nekatera starodavna severnokurdska mesta, kot je Hasankeif, Turčiji pa daje vedno večjo moč nad vodno in energetsko oskrbo v regiji.
Internationalist Commune of Rojava
Vhod v žensko vas Jinwar
Jinwar
“Prav zaradi ženske revolucije je Rožava nekaj posebnega, saj temelji na zelo močni organiziranosti žensk,” je povedala nemška anarhistka Marlene, ki je v vasi prebivala več mesecev.
Jinwar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.