(INTERVJU) Dr. Vesna Mikolič o besedah: Kar si je dovolil Janez Janša, so državljani razumeli kot zeleno luč zase

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Mikolič 
Vesna Mikolič 
Matej Povše
Dr. Vesna Mikolič, ki je med drugim predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije Znanstvenoraziskovalnega središča Koper, predavateljica na katedri za slovenski jezik in književnost Univerze v Trstu, pravkar pa je objavila poljudno-strokovno delo Ali bereš Cankarja?, znanstveno preučuje jezik in naše sporazumevanje. Dezinformacije, manipulacije, sovražni in nasilni govor politikov in drugih nosilcev moči ji brez dvoma povzročajo vsaj nelagodje, a jo hkrati hrabri, ko vidi, da je možno v javnem prostoru tudi povsem občutljivo komunicirati.

"Okoliščine so bistveno drugačne, kot so bile nekoč. Kar smo nekoč lahko povedali za šankom, je vendarle ostalo med tremi, štirimi ljudmi. Družbena omrežja pa so javna, in če je vsebina negativna, je učinek lahko toliko hujši, težji. Tega se marsikdo ne zaveda. Ozaveščena komunikacija pomeni ozaveščeno spremljanje in razlikovanje med različnimi okoliščinami. Se pravi, če znaš presoditi, v kakšnih okoliščinah se nahajaš, in temu ustrezno prilagodiš komunikacijo, potem lahko marsikaj poveš tu in tam drugače, a se moraš zavedati, da je v javnem prostoru odgovornost večja. Zato je pri ljudeh na poziciji moči odgovornost toliko večja," med drugim pravi.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta