(INTERVJU) Franc Jager: Prestrašene ljudi je lahko voditi, samostojne težko

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.03.2019 11:13

Franc Jager se je z novim letom deloma upokojil in vodenje podjetja Jagros, ki ga je ustanovil, prepustil svojim sinovom iz prvega zakona. Sam bo še delal, a predvsem na nepremičninskem in gradbeniškem trgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vedno je veljal za neposrednega sogovornika, ki niti ni poskušal česa zatajiti ali zamolčati. Tako je tudi v tem tednu Franc Jager prvič javno povedal, da je posle v Jagrosu zdaj predal svojim sinovom iz prvega zakona. Še več. Sčasoma bodo ti njegov lastniški delež (izdelovalci lestvice najbogatejših Slovencev so podjetje Jagros ocenili na 70,7 milijona evrov) tudi odkupili. Zakaj? Ker je pač prišel čas, pojasnjuje Jager, ki v podjetju še sodeluje kot svetovalec, osebno pa je pri nekaj več kot 70 letih našel svoj drugi posel – gradbeništvo. To je povedal tako mimogrede. Potem ko je, kot včasih, naredil krajši obhod v celjski trgovini, najmlajši v verigi 41 Jagrovih trgovin na "tej strani" Trojan.
Delavci niso nič trznili, ko ste vstopili v trgovino. Niste torej nek strah in trepet? Ali so zaposleni pač vajeni, da večkrat pridete?
"Če dobro delaš, zakaj bi bilo koga strah? Strah bi bil najslabši. Sicer pa imam zdaj v trgovinah drugo funkcijo."
Kakšno?
"Že nekaj let sem razmišljal, kako podjetje predati. No, zdaj je prišel čas, da sem direktorsko funkcijo predal. V podjetju Jagros sem še v vlogi svetovalca."
Komu ste pa predali? Kolikor se spomnim, ste imeli velike dileme, komu od treh sinov to predati. Celo o tem ste razmišljali, da bi direktorsko funkcijo prevzel zunanji menedžer ...
"Zdaj so vsi trije sinovi direktorji (uradno je zastopnica prva žena Marija Jager, op. p.), razdelili so si področja. Boštjan skrbi za marketing, nabavo živil in kadre, Aleš vodi nabavo in organizacijo tehničnih trgovin, Miha pa tehnologijo. Zdaj sem 80-odstotno upokojen, v 20 odstotkih pa še delam."
Sinovi so vsi zaposleni v družinskem podjetju. Bo tako tudi z mlajšima hčerama?
"Ti pravita, da trgovki ne bosta. Sicer so to dejali tudi sinovi, ko so bili mlajši. Imam pa zdaj drugo podjetje, s katerim bom deloval na gradbenem in nepremičninskem trgu."

Franc Jager
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta