(INTERVJU) Marij Čuk: 13. julij bo lep dan

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
04.07.2020 03:50

Marij Čuk, pesnik, pisatelj, kritik, dramatik, novinar iz Trsta, o Narodnem domu, manjšini, fašizmu, spravi ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marij Čuk

Je letnik 1952, rojen v Trstu, na Svobodnem tržaškem ozemlju, ki je že zdavnaj del zgodovine. S svojim zadnjim romanom Črni obroč je posegel globoko v travmatično zgodovino slovenske narodne skupnosti v Italiji, v čas fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. Torej je pravi sogovornik pred letošnjim 13. julijem, stoto obletnico požiga, ko bo ta častitljiva palača, nekdanji simbol slovenstva, vrnjena slovenski skupnosti.
Vaš četrti roman, Črni obroč, je obenem prvi roman o požigu Narodnega doma. Izšel je tako rekoč na predvečer stote obletnice tega strašnega dejanja. Kakšni vzgibi so vas vodili pri izbiri teme in pisanju?
"Izbira se je ponujala sama od sebe, ker sem tematiko že dolgo nosil v svojih mislih, počakati je bilo treba le na pravi trenutek, na ustvarjalno iskro, ki odžene lenobo, ko se snov iz misli naseli v pero. Zelo začudeno, celo nelagodno sem doživljal podatek, da se doslej še nihče ni lotil tega groznega poglavja v zgodovini slovenskega naroda, razen Borisa Pahorja, ki je požig Narodnega doma oblikoval novelistično. Potem pa molk. Tako zločinsko in nečloveško dejanje pa ne more v pozabo, čeprav bi Italijani zelo radi, da bi na spomin legel prah. Spomin je treba ohranjati. Ne zaradi revanšizma ali maščevanja, marveč zaradi resnice."
Ste se morali za roman z oznako zgodovinski zakopati globoko v arhive ali gre za tematiko, ki jo tržaški Slovenci srkate tako rekoč z materinim mlekom?
"Težko rečem, da gre za zgodovinski roman. Ne, nimam ga za takega, ker bi bilo potem vse, kar je v zvezi s preteklostjo, zgodovinsko. Nasprotno, Črni obroč je zelo sodoben roman, zazrt v čas nazaj, a uprt v čas pred nami. S tako vizijo sem ga pisal. Vmes je oklepaj manipulacij, laži, čas današnjosti, ki celo izenačuje žrtve in krvnike in se ne zaveda, da so barbarski vzroki italijanskega režima, nasilje in zlo povzročili povsem človeško reakcijo, razumljivo, čeprav neopravičljivo, in težke posledice za današnji obmejni prostor. Da ne bo nesporazumov: Italijani so zanetili požar in se pozneje sami opekli. Kdor drugim jamo koplje, sam vanjo pade."

Množica opazuje goreči Narodni dom.
Arhiv Maria Tomarchia
Požgani Narodni dom v Trstu
Muzej Novejše Zgodovine Slovenije
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta