(INTERVJU) Milan Martin Cvikl: ''Preostane nam le višja produktivnost na zaposlenega''

Jelka Zupanič
23.03.2019 05:32

Milan Martin Cvikl, sicer magister ekonomije, ki je zapustil v minulega četrt stoletja pri nas sled na številnih funkcijah, dela od avgusta 2017 v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) v Londonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot predstavnik Slovenije, ene izmed lastnic banke, nadzira delo uprave te mednarodne razvojne banke, katere članica je Slovenija 27. leto. Povprašali smo ga, kako je banka pri nas s posojili krojila potranzicijski razvoj vse do prevzema evra in zakaj se je med krizo vrnila v Slovenijo. Predvsem pa, kje ima, ne da bi hodila v zelje drugim bankam, zdaj še priložnost za naložbe, ko pa sama ugotavlja, da je pri nas trčila na določene omejitve, saj ima Slovenija sama dovolj poceni investicijskega kapitala, resda predvsem kratkoročnih posojil.
Uvrstili ste nas med eno najkonkurenčnejših držav v regiji. Kaj bi v bodoče pri nas sofinancirali, katere projekte bi podprli s posojili?
"Katere konkretne projekte bo banka v Sloveniji sofinancirala, bo odvisno od primera do primera. Na primer projekte v turizmu, če si nas bodo zasebniki, Slovenski državni holding in drugi solastniki želeli kot sofinancerja naložb. Prav tako si želimo finančno podpirati prehod v zeleno gospodarstvo. Paleta projektov je pestra, od tistih z inovativnimi tehnologijami do sanacije stavb, s katero bi znižali najbolj potratni del energetske porabe. Ljubljana že postaja zeleno mesto, druga mesta čaka še veliko dela. V prestolnici je potrebna predvsem ureditev trajnostnega prometa, tudi železniškega, z več kot sto petdeset let staro železniško postajo vred. Med energetskimi projekti bi omenil srednjo Savo in proizvodnjo zelene energije, tudi s sodobnejšimi sončnimi elektrarnami, in obnovo javne razsvetljave. Vse to so potenciali, v katere EBRD lahko vstopi. In odzvali se bomo, če se bodo želele NLB in druge banke nadalje širiti v regiji, če bodo projekti korektno pripravljeni."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta