(INTERVJU) Sandra Torres: Zgolj zaostrovanje pogojev upokojevanja, kar je pogosto odgovor politikov, nas ne bo rešilo

Ranka Ivelja
18.11.2023 06:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Skale
Razvite zahodne družbe se pospešeno starajo, zato nič več ne bo tako, kot je bilo, je prepričana sociologinja in gerontologinja dr. Sandra Torres. Zgolj zaostrovanje pogojev upokojevanja, kar je pogosto edini odgovor politikov na izzive dolgožive družbe, nas ne bo rešilo. Nasprotno, razvnelo bo konflikte in medgeneracijske boje. “Mlade bomo izželi do kosti,” poudarja naša sogovornica. Zato moramo poiskati nove, trajnostne rešitve. Spremeniti moramo pogled na staranje in starost, diferencirati kategorijo “starih”, jih vključiti v družbo in razmisliti, kako sprostiti njihove potenciale. Na nov, zdržen in human način.

Iz vsebine:

- Da ne bo nesporazuma: sprejeti moramo, da starajoča se družba prinaša probleme. Če kdo misli, da bomo lahko na dosedanji način zagotovili enako raven pravic, se moti.

- Če kot družba ne določimo in zagotovimo minimuma pravic, ki zagotavljajo dostojanstveno starost, ampak odločanje prepustimo lokalnim skupnostim in njihovim proračunom, smo bitko izgubili.

- Tako kot se potrebe otrok močno razlikujejo od potreb najstnikov, se tudi potrebe 70-letnikov razlikujejo od potreb 90-letnikov. Niso vsi enako odvisni od pomoči, ne živijo vsi v enakih okoliščinah.

- Kot družba moramo razmisliti, kako sprostiti potenciale starejših. A ne na način, ljub neoliberalcem, ki vedno poslušajo z denarnico v roki. Ti bodo razumeli le eno: število starih se bo podvojilo, naj torej delajo deset ur na dan, bo manj stroškov.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta