(INTERVJU) Slovenija boksa v višji kategoriji, kot kaže njena teža

Uroš Esih Uroš Esih
09.03.2019 05:46

Frans Timmermans, prvi podpredsednik Evropske komisije in špicenkandidat Stranke evropskih socialistov in demokratov (PES) za novega predsednika komisije na majskih evropskih volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Živulović/BOBO

Kateri so glavni poudarki programa PES za letošnje evropske volitve? Nedavno ste govorili, da Evropa potrebuje novo socialno pogodbo. Sliši se precej splošno in oguljeno, dalekosežno. Kakšno socialno pogodbo potrebuje Evropa, ki je razdeljena in precej razbita, kar se zna izkazati za oviro pri sprejemanju dalekosežnejših odločitev?
"Iz vseh kriz, ki so Evropo prizadele v zadnjem desetletju, lahko opazimo, da se ekonomija pobira, gre ji bolje. A učinki evropske rasti še niso dosegli nižjih slojev v Evropi, ki od te rasti še nimajo nič ali bore malo. Dejstvo je, da gre bankam bolje, večini ljudi v Evropi pa pravzaprav ne. V Evropi manjka socialne pravičnosti. Preveč novih služb je prekarnih. To so službe brez zaščite in z zelo nizkimi plačami. Poskrbeti moramo, da bomo v družbi in ekonomiji ustvarili več socialne pravičnosti. Da bi dosegli ta cilj, pa je treba okrepiti sindikate, država mora ukrepati, ukrepati pa mora tudi EU. Vse se začne s pravičnim obdavčenjem. Nesprejemljivo je, da največja podjetja, ki delujejo v državah EU in tukaj ustvarjajo tudi velike dobičke, ne plačujejo nobenih davkov. Zahtevamo, da podjetja plačujejo davke tam, kjer kujejo dobičke. To bi moralo biti osnovno načelo. Za takšno ureditev pa je treba poskrbeti na evropski ravni, saj posamezne države članice nimajo moči, da bi prisilile velika podjetja, da plačujejo davke. Prav tako menim, da bi moralni najbogatejši ljudje v Evropi plačevati davke. Nesprejemljivo je, da je v zakonodaji toliko ovir, da se najbogatejši ljudje z veliko kapitala izognejo plačilu davka na kapital. To seveda ni pošteno."
Glavna težava je torej neplačevanje davkov?
"Naj ponazorim s primerom. Če boste kot običajni podjetnik v središču Ljubljane odprli kavarno ali bar, boste plačevali davke. Če pa bo kavarno v Ljubljani odprl Starbucks, davka v Sloveniji niti v Evropi ne bo plačeval. To je nesprejemljivo."
Kako močna so sploh orodja, ki jih ima na voljo EU, da prisili korporacije, da plačujejo davke? Verjetno je ta orodja treba okrepiti?
"Moj prijatelj, evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici, je predlagal, da bi morali glede vprašanj obdavčitve na Svetu EU glasovati s kvalificirano večino. To lahko spremenimo le z dovolj politične volje. Če bomo socialisti dovolj močni po naslednjih volitvah, bo to ena od naših glavnih prioritet."
Kaj boste še predlagali v novi socialni pogodbi?
"V vsaki državi članici EU je treba uvesti minimalno plačo. Minimalna plača mora biti seveda v razumnem razmerju s povprečno plačo v posamezni državi članici. Resno bi morali tudi razmišljati o vpeljavi sistema solidarnosti med državami članicami na socialnem področju. Menim tudi, da je treba vpeljati boljšo zaščito zaposlenih na delovnem mestu. Za naslednjih pet let potrebujemo akcijski načrt za zmanjšanje razlik v dohodkih za isto delo med moškimi in ženskami. Zdaj je razlika okoli 14 odstotkov, v petih letih pa moramo priti na nič odstotkov."

Borut Živulović/BOBO
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta