(INTERVJU) Vlada je pri davkih ponudila največ, kar je lahko

Jelka Zupanič
02.03.2019 06:48

Finančni minister Andrej Bertoncelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na davčne predloge, ki so bili predstavljeni kot davčna reforma, četudi smo pričakovali, da bo vlada poskrbela le za davčno optimizacijo, so se vsula prva mnenja z vseh koncev in krajev. Večinoma pohvalna, ker naj bi bile neto plače zaposlenih nekoliko višje, če si bo država vzela manj dohodnine. Pa tudi zaskrbljena, zlasti zaradi nameravane višje obdavčitve kapitalskih dobičkov posameznikov. Zdaj ljudje preračunavajo, mi pa smo se pogovorili s finančnim ministrom dr. Andrejem Bertoncljem.
Zakaj je vaš predlog davčne reforme dober?
"Ker je dober za ljudi. Za zaposlene. Ko sem nastopil mandat, sem napovedal, da želim povečati blaginjo vsem. V rebalansu smo že poskrbeli za upokojence, kolikor smo lahko v okviru javnofinančne vzdržnosti - in tudi za vse, ki potrebujejo socialno pomoč. Zdaj je skrajni čas, da poskrbimo še za okoli 850 tisoč zaposlenih in izdatno davčno razbremenimo strošek dela, da bodo zaposleni prejemali višje neto plače."
So ukrepi taki, da ne bomo spet razočarani? Številni so po dvigu minimalne plače razliko takoj porabili za dražji vrtec in tudi višjo dohodnino.
"Ukrepi so dobri in jasni. Z dvigom splošne dohodninske olajšave s sedanjih 3303 na 3500 evrov bomo pridobili vsi, ki delamo."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta