(INTERVJU) Želimir Žilnik: Človeška narava ima svoje neobičajne moči in slabosti

Kristina Božič
27.07.2019 06:47

Želimir Žilnik je eno največjih imen jugoslovanskega filma. S svojimi filmi, posnetimi z običajnimi ljudmi na ulicah in v stanovanjih, je stopil na žulj oblastem in bil zanje nagrajen v tujini in doma. Ohranja prizemljenost in vztraja, da svojih del ne hvali. Očitno, a na nebahav način, ima res rad, kar počne, in uživa v vseh prigodah, ki jih je ob svojem delu doživel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Rušt/Kinodvor

Vaš zadnji film, s katerim se je zaključil Festival migrantskega filma v Ljubljani, ima naslov Najlepša dežela na svetu. Katera in kdaj je bila to za vas?
"Za vsakogar je najlepša njegova dežela. Nekateri pravijo, da je najlepše mesto Dunaj. V filmu ljudje trdijo, da je najlepša država Afganistan. Za nekoga drugega je to Palestina. Zame ... povsod se počutim doma. A za to ne potrebujem držav ali krajev, ampak ljudi. Tudi, če smo od nekod pregnani, ohranimo spomine in čustva na otroštvo, starše, na prijetne trenutke, ko smo se igrali s prijatelji. In ko sem se srečal z ljudmi, ki so prišli od drugod, se mi je zdelo zanimivo, da so tudi po vseh grozotah in tveganjih, ki so jih preživeli, v njihovih spominih še vedno ostale prijetne in tople stvari, ki so jih vezale na kraje, od koder so zbežali."

Matjaž Rušt/Kinodvor
Katja Goljat/Kinodvor
Karpo Godina in Želimir Žilnik na letošnjem izolskem filmskem festivalu Kino Otok. Karpo Godina je konec šestdesetih let kot direktor fotografije sodeloval pri filmu Zgodnja dela (Rani radovi).
arhiv festivala Kino Otok
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta