Jurič zavrača očitke: Vse kadrovske menjave so moja odločitev

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
26.09.2020 06:50

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič zavrača očitek o vplivu politike na policijo pa tudi očitke o politični motiviranosti policistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Jurič: “O tem, ali se bom prijavil na razpis za generlanega direktorja policije, je še preuranjeno govoriti.” 
Gpu

Trenutno prvi policist v državi, vedejevec na mestu generalnega direktorja policije Andrej Jurič, pravi, da ima policija pred seboj veliko izzivov. Vpeti so v preprečevanje širjenja koronavirusa, "a to delo z veseljem opravljamo, če bo zadeva zato na koncu uspešna", pravi Jurič. Izziv, s katerim se srečujejo, so tudi migracije. "Gre za svetovni, ne zgolj slovenski problem. V mesecih po sproščanju ukrepov, povezanih s širjenjem koronavirusa, se je število ilegalnih migracij zelo povečalo. Zato smo v tem času, odkar sem vršilec dolžnosti, opravili več poostrenih nadzorov in bili zelo uspešni. Prijeli smo večje število migrantov in tudi izvajalcev, ki služijo denar na ta način. Uspešni smo, ker si pomagamo z vsemi sredstvi, ki so na voljo, izpostaviti pa je treba še vojsko, saj nam je v veliko pomoč. Stoodstotno v delo vključujemo tudi pomožno policijo," našteva Jurič.

Minister Aleš Hojs je pred tednom po prestani interpelaciji sicer omenil ponovno možnost aktivacije 37. a člena, ki bi vojski dodelil večja pooblastila za nadzor na meji, a Jurič pravi, da ni seznanjen, da bi z njihove strani bil znova podan predlog ministru za aktivacijo tega člena. "Delali bomo v skladu s sedaj veljavno zakonodajo, kar zadeva sodelovanje z vojsko. Če bo pa omenjeni člen uveljavljen, pa se bomo ravnali po njem."

Policija je samokritična

Jurič pravi, da policijski ustroj odlično pozna, saj je v njem že 34 let. "Poznam ljudi, delajo strokovno, zakonito, predani so k izvrševanju cilja glede varnosti v državi. Policijo ocenjujem kot izredno odprto organizacijo z moderno opremo, ne nazadnje v policiji veliko vlagamo v izobraževanja, usposabljanja zaposlenih, kar se kasneje tudi obrestuje. Ravno zaradi tega visokega nivoja znanja in strokovnosti premoščamo kadrovski primanjkljaj na terenu," pravi Jurič in dodaja, da je policija v vseh teh letih postala izjemno samokritična, če je treba, zna pogledati sama vase.

Policija je, kar se je izkazalo tudi ob nedavni interpelaciji notranjega ministra, dobrodošel poligon za politične spopade. "Tega niti ne spremljam," pravi vedejevec na vrhu policije in dodaja, da mu je pomembno zgolj, "da se politika ne vmešava v moje delo, da opravljam delo, za katero sem postavljen. Policiji je že sistemsko zagotovljena samostojnost in takšna v resnici tudi je. Če pa kdo nabira politične točke z udrihanjem po ne vem kom, pa morate za namen vprašati prav njega."

Zavrača očitke o motiviranosti policije

"Ostro zavračam vse očitke o politizaciji policije, o vplivu politike na delo policije, o vplivu politike na kadrovanje v policiji. Zagotavljam, da so vse kadrovske menjave moja odločitev," odgovarja Jurič o vplivu politike na policijo. Kaj pa na očitke, ki jih je v javnost namenil tudi notranji minister, namreč da je policija politično motivirana? "Tudi to zavračam. V policiji so vzpostavljeni mehanizmi za odkrivanje nepravilnosti, te nepravilnosti, o katerih se govori, za zdaj niso potrjene. Daleč od tega. Svojim sodelavcem in sodelavkam zaupam, vem, da so strokovni, da delajo zakonito."

Na vprašanje, ali torej notranji minister ne vpliva nanj, če zatrjuje, da je policija neodvisna, Jurič odgovarja: "Ministru sem odgovoren za delo, ki ga opravljam. Po zakonski dikciji politika lahko daje usmeritve in obvezna navodila meni, ki se jih moram držati. A na drugih področjih ni vpliva politike oziroma sam ne čutim političnih pritiskov izven zakonskih okvirjev. Vodenje policije je moje." Jurič še doda, da bi se, če bi prišlo do nedovoljenega vpliva politike, uprl.

Z ministrom, pravi, sodeluje profesionalno, odlično: "Notranji minister ima zelo velik posluh za probleme v policiji. Podpira moja prizadevanja, da dobijo policisti v družbi status, ki jim pripada. Sodelujeva tudi pri oblikovanju kariernega sistema v policiji z namenom, da bi se zmanjšale anomalije v plačnem sistemu."

Jurič vodi policijo kot vedejevec. Pa se bo prijavil na razpis za generalnega direktorja, ko bo ta objavljen? "Za odgovor na to je še prehitro. Ne bom potrdil ne zanikal, saj je to odvisno od marsičesa - od družinskih zadev, razmer v službi. Ko bo razpis, bom premislil in se takrat odločil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.