Katera pravila so piloti dronov pri nas lansko leto najpogosteje kršili?

Gregor Grosman
05.02.2022 04:15

Agencija za civilno letalstvo je v letu 2021 izrekla za 10.900 evrov kazni pilotom brezpilotnih zrakoplovov, ki niso upoštevali pravil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pozimi jih je v zraku precej manj tudi zaradi tega, ker nizke temperature znatno zmanjšajo kapacitete baterij, spomladi pa se že zelo zgodaj prične sezona brezpilotnih zrakoplovov. Zaradi dosegljivosti, če odmislimo težave pri dobavi elektronskih izdelkov v preteklem letu, je teh tudi pri nas vse več, konec leta 2021 pa se je izteklo prehodno obdobje, v katerem so veljala tudi stara potrdila oziroma dovoljenja za izvajanje letalske dejavnosti.

Registracijo operatorja je lani v Sloveniji izvedlo 2866 uporabnikov, od tega 2614 fizičnih oseb in 252 organizacij, nam je odgovorila Javna agencija za civilno letalstvo RS (CAA). Za pilote na daljavo za podkategoriji A1/A3 odprte kategorije se je usposabljalo 2815 ljudi, od tega 2767 polnoletnih oseb in 48 mladoletnikov. Usposobljenost pilotov na daljavo za podkategorijo A2 odprte kategorije so opravili 103 ljudje, usposabljanje na daljavo za STS 1 in STS 2 v posebni kategoriji pa 20 uporabnikov. Operativno dovoljenje so pridobili trije operatorji, med njimi je operator - organizacija, ki je  podala izjavo za praktično usposabljanje, kar pomeni da se lahko bodoči operatorji šolajo za posebno kategorijo, so še dodali pri CAA.

EPA

Javna agencija za civilno letalstvo RS, policija in občinska redarstva so v skladu z novo evropsko zakonodajo s področja brezpilotnih zrakoplovov in sprejeto uredbo o (izvajanju izvedbene uredbe o) pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov pristojni organi za izvajanje nadzora nad piloti brezpilotnikov. Policija in CAA sta v letu 2021 že izvedli skupne nadzore nad operaterji brezpilotnikov, enega v juniju in drugega v avgustu, pri tem pa uporabili DJI AeroScope, so sporočili z agencije. Letos nameravajo še povečati število tovrstnih nadzorov.

V CAA so zlasti v drugi polovici preteklega leta prejeli več prijav v zvezi s kršitvami zakonodaje s področja brezpilotnih zrakoplovov. Prijavitelji so bili večinoma fizične osebe, nekaj prijav je bilo anonimnih. Največ predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov pa so prejeli s pristojnih policijskih postaj. V 2021 so tako pravnomočno zaključili 17 prekrškovnih postopkov, v katerih je bilo izdanih enajst odločb o prekršku in en plačilni nalog. V devetih primerih so bile izrečene globe v skupnem znesku 10.900 evrov, v treh opomin, v petih primerih pa opozorilo, navajajo pri agenciji za civilno letalstvo in ugotavljajo, da med najpogostejše prekrške sodijo kršitve geografskih območij, v katerih je letenje z brezpilotnimi zrakoplovi prepovedano ali omejeno.

Piloti brezpilotnikov si lahko prek spleta ogledajo interaktivni zemljevid geografskih območij za območje Republike Slovenije, na katerih je preletanje omejeno ali prepovedano. Na agenciji za civilno letalstvo opozarjajo, da je za kršitev geografskega območja predpisana globa v znesku 2500 evrov. Država lahko namreč na določenem področju iz razlogov varnosti, varovanja, zasebnosti ali okolja prepove oziroma omeji letenje z brezpilotnimi zrakoplovi.

EPA

V nekaj primerih so ugotovili tudi kršitve zakona o letalstvu, ko kršitelji niso upoštevali določb zakona o omejitvi oziroma prepovedi uporabe zračnega prostora. V nekaterih primerih piloti tudi niso bili registrirani kot operaterji brezpilotnih zrakoplovov, kar bi morali biti, vendar za tovrstne prekrške in v primeru, da za upravljanje dronov niso usposobljeni, ukrepe določi policija ali občinsko redarstvo.

Z agencije za civilno letalstvo zato pozivajo vse uporabnike brezpilotnih zrakoplovov, ki se še niso registrirali ali ustrezno usposobili, kot zahtevajo predpisi EU, da to storijo čim prej. Usposabljanje je brezplačno in pilot na daljavo bo z izobraževanjem pridobil vsa ustrezna znanja, ki jih potrebuje za izvajanje letalskih operacij v skladu s predpisi. Pri CAA izpostavljajo, da njihov namen ni kaznovanje, temveč zagotavljanje letalske varnosti, torej varnosti vseh udeležencev v zraku in na tleh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta