Kolumna Marka Tomaša: Zimski spanec

Marko Tomaš
25.11.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jingda Chen
Včasih je treba tudi v opravljanje vsakdanjih stvari vložiti veliko napora. Včasih me je strah, ali sploh imam drugim še kaj povedati, napisati, pokazati. Včasih iz človekove notranjosti zeva praznina in zdi se ti, da jo lahko občutiš tudi pri drugih - in potem te začnejo vse te praznine požirati. Včasih ne vidiš nič lepega v prizoru reke, v krošnjah mandarin, obteženih s sadeži, na zvitih vejah granatovca, prizoru osamljenega samostana, ki se dviguje za vasjo. Včasih človek v sebi ne more najti miru, redki trenutki evforije pa prinašajo nove padce. V svet brez lepote, v svet vojn in osebnih interesov, v katerem ni sočutja do drugih, drugačnih. Včasih začutiš, kako okoli sebe širiš praznino. V njo padajo vsi prisotni, požira jih, nedolžne in pripravljene na spopad s svojo in tvojo praznino.

Včasih cele dneve dežuje, preprosto ne neha deževati in po zraku plavajo Marquezove ribe. Ljudje dihajo na škrge, tako se vsaj zdi, vsi so kratke sape, kot da se opotekajo, ko hodijo po zraku, polnem vlage, ki grozi, da bo poplavil dolino, v kateri je mesto. Ko pogledaš skozi okno, se ti zdi, da vidiš strehe, ki kukajo iz vode. Zgodil se je vsesplošni potop. Jug pritiska, težka vlažna zima, v kateri naj bi iskali tolažbo, možnost, da se bo ves svet zdaj umiril in klonil po celoletni kolobociji in norenju. Toda miru na svetu ni in ga ne more biti. Radi bi podali roko drugim, vendar niste sposobni z njo seči v lastno praznino, da bi priklicali sami sebe, da bi se lahko postavili ob druge. S kančkom očesa z veliko napora, s pogledom, s katerim bi lahko oplazili tako imenovano stvarnost, vidite druge ob sebi in bi se jim radi ponovno približali, se dvignili iz praznine in bili ob njih, za njih, v stvarnosti, ki je nihče od nas ne more označiti za svojo.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta