Kolumna Renata Baretića: Francis Underwood na Hrvaškem

Renato Baretić
15.01.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kevin “Nevin” Spacey in Jakov Sedlar na silvestrovo v Zagrebu

Profimedia

Nisem ravno podrobno spremljal, kaj se je dogajalo s kariero Kevina Spaceyja, odkar se je soočil s plazom obtožb za nadlegovanja in zlorabe. Izvedel sem le to, da je tiste usodne jeseni 2017, ko je najmanj 15 mladih moških vzkliknilo "Me too!" ter uperilo prst prav vanj, snemal neki nizkoproračunski film. Nikjer mu ni nihče ponudil nobene druge vloge, čeprav - kolikor sem lahko razumel - nobena od teh obtožb ni bila nikoli potrjena na sodišču. Nobena, razen tiste novembra preteklo leto: producentska hiša MRC, povezana z Netflixom, je dobila sodni spor glede odškodnine (v zadnjem trenutku so morali spremeniti scenarij, umakniti njegov lik iz serije Hiša iz kart ter na koncu v okviru nove sezone posneti osem namesto trinajst epizod) in zdaj mora pohotni Kevin na njen račun nakazati nič več ni nič manj kot 31 milijonov dolarjev.

"Nimam tega denarja! In tudi če bi ga imel, od kod bi ga vzel?" verjetno zdaj odgovarja Spacey, kot Mujo v tistem prastarem vicu. V trenutku je s strehe sveta telebnil v lužo in zdaj se že štiri leta globalno osramočen (verjetno povsem upravičeno, vsaj v večini primerov!) trudi, da bi dobil kakršno koli vlogo. On, dvakratni prejemnik oskarja in lastnik zvezde na Pločniku slavnih, ima danes morda dovolj denarja samo še za eno "gay for pay" moško prostitutko na mesec. Žalostno, mar ne?

Nato se nenadoma, kot deus ex machina, pojavi Jakov Sedlar. Kako, prosim?! Res ne veste, kdo je to? Oh, potem pa imate res veliko luknjo v poznavanju splošne kulture ... Torej, Sedlar je velikan hrvaškega in regionalnega šund filma, tvorec impozantne kilometraže nesmiselno zavrženega celuloida, večkrat dokazani desničarski revizionist, ki mu (zato mu res ni treba čestitati!) kljub takemu odioznemu opusu že leta uspeva vzporedno negovati pristne poslovne odnose z jeruzalemskim spominskim centrom Jad Vašem. Če bi morda radi izvedeli kaj več o osebnosti in delu Jakova Sedlarja, preprosto poguglajte njegovo ime, ne izplača se vam obiskati spletnega portala IMDb (International Movie Database), ker boste tam o njem našli še manj podatkov, kot jih jaz navajam tukaj.

No, ta in tak režiser se je povezal s Hrvojem Hitrecem, nekoč zelo nadarjenim humoristom in otroškim pisateljem, ki si je dal leta 1990 kirurško odstraniti šarm in smisel za humor, nakar je postal ena od smrtno resnih ikon Tuđmanove intelektualne "elite". In ostal tako sterilno domoljubno mračen vse do danes, ko je prišlo na dan, da bosta, evo, prav onadva, režisersko-scenaristični tandem, posnela igrani film o prvem predsedniku Republike Hrvaške. In Franja Tuđmana v tej njuni filmski uspešnici ne bo igral nihče drug kot, trikrat lahko ugibate - Kevin Spacey! V njuni viziji torej ne obstaja noben drug igralec, ki bi lahko s svojo pojavo in talentom "očeta domovine" prikazal bolje kot fizično in moralno propadli gejevski predator. Tako mimogrede povedano, svojo zadnjo pomembno vlogo je pred izbruhom spolnega škandala odigral v nadaljevanki Hiša iz kart, v kateri je v šestdesetih epizodah upodobil brezobzirnega politika Francisa (!) Underwooda.

In tako je prišel Spacey v Zagreb pričakat leto 2022 (kajti, kot pravi stari ameriški pregovor: dolar na dolar - odškodnina) in je preživel tam teden dni, medtem ko ga je večina hrvaških medijev sprejela, kot da mu ni ime Kevin, ampak Nevin ... Na družbenih omrežjih so se seveda takoj razširile najrazličnejše šale (nekaj jih je bilo dejansko smešnih), hkrati pa so postopoma v javnost curljale uradne informacije o tem, kajneda, megaprojektu. Kevin se je fotografiral pri Tuđmanovem grobu, Kevin se je fotografiral na Oltarju domovine, Kevin je opravil poskusno snemanje na glavnem železniškem kolodvoru, Kevin je avtorjema zasebno povedal, da je navdušen nad scenarijem (tako kot Tuđmanov sin Miroslav, ki tega sicer ne more potrditi, in to iz upravičenih razlogov, saj je pred pol leta umrl), dogajanje v filmu je osredotočeno samo na tisti teden, v katerem je leta 1995 potekala vojaško-policijska operacija Nevihta, premiera filma bo na Tuđmanov rojstni dan ...

No, no, čakaj malo! Tuđman se je rodil 14. maja, operacija Nevihta je bila na začetku avgusta - kako torej mislijo zgodbo, ki se je dogajala poleti, posneti v zimskih in spomladanskih mesecih ter vse skupaj zmontirati in sinhronizirati v samo treh mesecih in pol? Ne nazadnje, če že omenjam sinhronizacijo: v katerem jeziku bodo sploh snemali film, v hrvaščini ali angleščini? Tuđmanova angleščina ni bila ravno dobra, toda prepričan sem, da je Spaceyjeva hrvaščina še slabša. Okej, to pomeni, da bodo angleško govorili tudi vsi drugi liki, predvsem hrvaški generali (o tem, kdo jih bo igral, ni bilo slišati še niti besede). Toda v katerem jeziku, za hudiča, bodo v filmu govorili, če mi oprostite, Srbi? Mislim, proti njim smo se borili, z njimi smo se pogajali, njihovi so jih zvabili v množični beg, zato jih mora biti v filmu vsaj nekaj ... "Hurry up, Miloyka, start up the tractor!", tako nekako!

K ognjemetu pomislekov in nesmislov je še dodatno prispevala neka mlada novinarka iz nekega dnevnega časnika, ki ni, po vsem sodeč (na srečo ali nesrečo, težko rečem), še nikoli slišala za Hrvoja Hitreca in je objavila, da je avtor scenarija Hrvoje Hribar, režiser, ki je po vseh parametrih popolno nasprotje Hitreca. Nato so to bedarijo, ne da bi jo sploh preverili, objavili še nekateri portali in tuji mediji, in Hribar se je, nič kriv, znašel v dokaj neprijetni situaciji.

Mala digresija: to s Hitrecem in Hribarjem se je zgodilo v tistem tednu, ko je Hrvaška televizija (od vseh medijev najbolj navdušena nad prihodom Nevina Spaceyja) v svojem glavnem večernem Dnevniku hrvaškega zunanjega ministra podpisala z "Daniel Craig - James Bond" in se mu (ministru, ne Craigu ali Bondu) naslednji dan javno opravičila v sporočilu, v katerem je dvakrat narobe (in niti enkrat pravilno) napisala ime te Plenkovićeve marionete: Goran namesto Gordan.

Ali je Kevin Spacey še vedno na Hrvaškem in ali kaj snema v kratkih rokavih ter glumi, da je plus trideset stopinj Celzija v senci, ni znano. Zadnja vest o njegovem obisku v Zagrebu je bila objavljena pred desetimi dnevi: obiskal je našo najuglednejšo očesno kliniko in se tam naročil na operacijo za korekcijo vida, imel naj bi jo spomladi. Kdo ve, kako se bo odzval, ko bo končno brez sive mrene prebral Hitrec-Sedlarjev scenarij ter spoznal, da je nekaj mesecev živel v iluziji, da globlje, kot je padel pred štirimi leti, ne more pasti ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta