Kolumna Renata Baretića: Kaj se zgodi, če knjigovodje ne cenite dovolj

Renato Baretić
15.04.2023 06:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Talashuk
Prepričan sem, da ste se v življenju že vsaj enkrat srečali s pojmom "dvojno knjigovodstvo". Če se niste, naj pojasnim, da gre za tajno spretnost, ki se je najpogosteje poslužujejo različni prevaranti, mafijci, finančni spletkarji ... Skratka, vsi tisti, ki jim na Hrvaškem politično korektno pravimo "kontroverzni podjetniki". Predvidevam, da ste dojeli: eno knjigovodstvo, razmerja med vlaganji, prihodke in dolgove vodite zase, vse drugo, "sfrizirano", za davčno upravo in finančne inšpektorje. Praviloma oboje za vas počne isti knjigovodja, samo eden, ker on bolje kot kdorkoli drug razume, kaj je mogoče od kod kam prenesti, tako da je na koncu vse videti zakonito in čim manj, kajneda, sporno.

Če takega knjigovodje ne cenite dovolj ali če on v določenem trenutku sklene, da je to, kar počne, precej čez rob zakona in nič kaj moralno, obstaja velika verjetnost, da vaš posel ne bo več cvetel kot doslej. Lahko pa se tudi zgodi, tako je vsaj prikazano v knjigah in filmih, da ostanete brez vsega, razen brez zaporniških rešetk pred nosom. V takih situacijah je zelo dobro imeti sposobnega odvetnika, odveč pa ni niti dobrohotni, podkupljeni sodnik.

Prestavimo se zdaj na to, domnevno pravično stran meje, ki zakonitost ločuje od brezzakonja in kriminala. 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta