Ljudmila Novak: Po Merklovi se bo Evropa še nekaj časa majala

Aleš Kocjan
08.12.2018 06:52

Nekdanja županja, evropska poslanka, ministrica in predsednica stranke. Danes je Ljudmila Novak poslanka Nove Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Gospa Novak, morda je prav, da se z vami sprehodimo skozi supervolilno leto, ko smo volili na lokalnih in državnozborskih volitvah. Imate namreč kar pestro politično kariero. Začeli ste kot županja Moravč, nadaljevali kariero v Evropskem parlamentu, nato v vladi kot ministrica, pozneje kot poslanka, vzporedno ste bili deset let tudi voditeljica politične stranke …
"Če bi na začetku, ko sem se odločila za prvo kandidaturo - za županjo Moravč - vedela, kaj vse me čaka, se verjetno ne bi odločila za kandidaturo. Za županjo sem bila leta 2001 izvoljena na nadomestnih volitvah, zato nisem imela večine v občinskem svetu in je bil začetek zelo naporen, saj so mi moji tekmeci na volitvah potem kot svetniki zelo nagajali. Bila sem precej neizkušena. Imela sem sicer izkušnje z ljudmi in z delom v kraju na področju kulture. Niti sanjalo pa se mi ni, kaj me čaka po izvolitvi."
Kaj vas je čakalo po izvolitvi? Omenili ste nagajanje ...
"V občinskem svetu sem imela 14 svetnikov. Deset jih je bilo proti meni. Dva sta bila moja podžupana, a tudi poražena protikandidata na volitvah, zato si lahko predstavljate, kaj so mi počeli. Med svetniki je bil samo moj mož iz NSi in še trije drugi so bili na moji strani. Ostali pa so celo sklenili sporazum, da ne bodo potrdili mojega predloga proračuna, zato so mu tudi na vse mogoče načine nasprotovali in za zavračali. Naslednje leto so bile namreč redne volitve in so upali, da bom vrgla puško v koruzo. Toda še pred volitvami mi je vendarle uspelo pridobiti na mojo stran nekaj svetnikov, ki se niso strinjali s takšnim negativnim početjem. Tako nam je uspelo sprejeti proračun in naposled zmagati na rednih volitvah. Potem sem imela močno podporo v OS. Vse je bilo lažje in delo je postalo vedno bolj zanimivo, zato sem z veseljem delala. Čeprav so bila težka obdobja, mi danes ni žal, ker so mi vse funkcije in vse težave prinesle nove izkušnje in nova spoznanja."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta