Made in USA*

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
08.02.2020 07:03

Kakšen politični teden - za sladokusce in mazohiste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pa ne le pri nas, kjer vsak dan spremljamo postšarčevsko telenovelo z nekaterimi politiki, ki se obračajo po vetru bolje kot z medaljami okiteni slovenski jadralci, tudi onstran Atlantika, v Združenih državah Amerike, je politika za nekaj dni izrinila vse ostalo. Celo nič krive igralce ameriškega nogometa iz Kansas Cityja, ki so pol stoletja čakali na naslov prvaka, ga v noči na ponedeljek osvojili in hitro izginili z naslovnic časopisov in udarnih novic na televiziji. V slabo uteho jim je lahko, da jih bo čez nekaj mesecev v Beli hiši sprejel tisti, ki jim je pobral vso medijsko pozornost.
Ni treba dolgo ugibati, o kom je govora. O 45. predsedniku ZDA Donaldu Trumpu seveda. To je bil njegov teden. Vse skupaj je spominjalo na stari vrtiljak, kjer z lesenih konjičkov eden za drugim padajo njemu tako gorki demokrati, sam pa sedi na sredini vrtečega se kolesa s tisto nemogočo frizuro in se privoščljivo smehlja. Cin cing cin. "Zamočili so strankarske volitve v Iowi. Hahaha. Ljudstvu sem v vsakoletnem nagovoru povedal, kako krasna in vsemogočna je Amerika z menoj na čelu. Na koncu sem bil v senatu oproščen vseh obtožb, za katere sem ves čas trdil, da so del lova na čarovnice. Samo da še popravim svoj nehdikep pri golfu, pa bom gospodar sveta," si je verjetno mislil v resničnosti in sanjah.
Hudič je, ker so se tudi njegovi dragi Američani zbujali in vsaj nekateri ugotavljali, da so moreče sanje postale resničnost. Da, demokrati so zašuštrali že prvo od neštetih etap v letošnjem boju za Belo hišo. V času, ko zna vsak smrkavec napisati spodoben računalniški program, so pri izbiranju svojega predsedniškega kandidata v sicer nepomembni zvezni državi Iowa pogoreli na celi črti. Res je, da se volivci tam prav po starodavno v cerkvah, dvoranah, knjižnicah postavijo na stran kandidata, ki jih je najbolj prepričal, namesto da bi prav preprosto uporabljali volilne lističe. Neposredna javna demokracija, pravijo temu. Vse lepo in prav, toda z aplikacijo za sporočanje rezultatov, ki so jo nabavili, so se iz 21. stoletja v resnici vrnili v srednji vek. Niti po 48 urah ni bilo jasno, kdo je zmagal. No, vsekakor so zmagali Trumpovi republikanci, ki so si lahko privoščili neskončno morje zbadljivk.
Ko vsako leto predsednik ZDA nagovori okoli 330 milijonov državljanov, nihče ne pričakuje epohalnih razkritij. Pač prerez tega, kar je v minulem letu bilo in kako naj bo naprej. Toda povprečen državljan ne pričakuje niti cirkusa. Tega je letos dobil. Najprej Trump ni hotel stisniti roke voditeljici opozicijskih demokratov Nancy Pelosi, na koncu je ona raztrgala liste z njegovim govorom. Vmes so Američani dobili 72 minut Trumpovega samopromocijskega predvolilnega govora. Treba je izkoristiti vsako sekundo na televiziji, oglasi so svinjsko dragi. Ugotovitev komentatorja Washington Posta, da je Pelosijeva raztrgala govor, Trump pa celotno demokracijo v ZDA, se je dotaknila le redkih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta