Mežiška dolina: Pozitiven zgled, a ne brez minusov

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
18.05.2019 05:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Okoljska sanacija s težkimi kovinami preobremenjene zgornje Mežiške doline je večkrat izpostavljena kot primer dobre prakse sistematičnega pristopa, pri katerem so se ob pravem času združili skupni interesi, kar se je nato izrazilo v zagotovljeni državni finančni podpori. Resda po dobrem desetletju od zagona sanacijskega programa ni mogoče reči, da je potekal ali da še teče brezhibno in brez pomanjkljivosti, je pa vendarle z več vidikov prikaz večstranskega, strokovno in politično podprtega projekta.
Čeprav so se po letu 2007 od sprejetja odloka zaradi vmesnih odklonov od dogovorjene finančne injekcije milijona evrov letno večkrat pojavljale težnje po sprejetju zakona o sanaciji, ki bi pomenil trdnejšo zavezo za neprekinjeno podporo in s tem večjo neodvisnost od vsakokratne oblasti v posamičnem obdobju od odloka, pa se je doslej pokazalo, da vendarle tudi na ta način ostaja ena od okoljskih prioritet vsake vlade.
Po vsebinski plati ukrepi v največji meri zajemajo preplastitve makadamskih površin, s katerih se dviga s svincem onesnažen prah, ki je eden od negativnih dejavnikov vpliva na okolje in zdravje ljudi. Med prevladujočimi ukrepi je tudi mokro čiščenje površin in v manjšem delu, a vendarle, tudi subvencionirana prehrana za otroke.
NIJZ, območna enota Ravne, ki je bil že v izhodišču eden glavnih strokovnih podpornikov programa, je nedavno spet povabil triletne otroke (oziroma starše) iz občin Črna na Koroškem in Mežica k letnim odvzemom krvi, ki jih to sezono začenjajo prihodnji teden. Vsebnost svinca v krvi je namreč eden od pokazateljev učinkovitosti programa - in sodeč po analizah, ki kažejo, da so otroci še vedno prekomerno obremenjeni s svincem, je očitno, da končni cilji še niso doseženi. Ministrstvo za okolje je sicer že napovedovalo nekakšno revizijo oziroma pregled ukrepov ter tudi preučitev, ali in kaj kaže spremeniti, da bi bili rezultati boljši. S tega vidika bodo letošnji rezultati - ki jih bodo analizirali do jeseni - eno od meril odločanja o nadaljnjih ukrepih. Je pa odprtih še več vprašanj - tudi aktualnih vplivov industrije in upoštevanja okoljevarstvenih dovoljenj kot možnosti za vključitev čiščenja zemlje kot še enega ukrepa. A tudi to vsaj nekoliko kroji denar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta