Modri val

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
10.11.2018 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Želeli so biti cunami, ostali so le val. Kako močan, bo pokazal čas. Ameriški demokrati - njihova tradicionalna barva je modra - so s tem, da so na torkovih vmesnih volitvah osvojili spodnji dom kongresa, razbili republikansko hegemonijo in zadali prvi resni politični udarec predsedniku Donaldu Trumpu. Temu je ostala tolažilna nagrada, rdeče obarvani republikanci so obdržali gornji dom parlamenta, senat, in v njem celo okrepili večino.
Če so mediji te kongresne volitve označevali kot nekakšen referendum o predsedniku, potem je lahko Trump na polovici mandata v bistvu zadovoljen. Ni namreč doživel popolne nezaupnice, kar gre deloma pripisati tudi temu, da je bila na razpolago le dobra tretjina sedežev v senatu, pa še to tisti, ki so jih doslej večinoma zasedali demokrati. Zato lahko Trump tuli, da je zmagal. V predstavniškem domu, kjer so ljudje volili vseh 435 kongresnikov, je slika postala bolj realna; republikanci so doživeli boleč poraz. Ki bo pekel še toliko bolj, ker v predstavniškem domu upravljajo državne finance. Trump lahko torej kar pozabi na svojo najljubšo igračko, dobrih 3000 kilometrov dolg zid na meji z Mehiko, pa verjetno tudi na še večja povečanja vojaškega budžeta in podobno. Zidu ne bo, to je jasno, za kar bo Trump seveda krivil demokrate, a v resnici so megalomansko gradbeniško idejo, težko vsaj 20 milijard dolarjev, še pred postavitvijo temeljnega kamna zrušili v njegovi lastni stranki. Pa to ni bila edina točka, kjer so se republikanci zoperstavili predsedniku iz (pogojno rečeno) lastnih vrst. Uspešno so odbili tudi poskus, da bi razmontiral in poslal na smetišče zgodovine sistem zdravstvenega zavarovanja za najrevnejše, tako imenovani Obamacare, in še nekaj v nebo vpijočih poskusov, da bi uničil vse, kar je zgradil njegov demokratski predhodnik Barack Obama.

Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta