(NAPOVEDUJEMO) Vrnitev inšpektorja Vrenka na velikem platnu

Matic Majcen Matic Majcen
03.12.2022 04:30

V Sloveniji le redko dobimo priložnost, da si kakšen del odmevne TV-serije ogledamo na velikem platnu, a tudi to se zgodi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dario Varga se je po uspešni prvi sezoni znova vživel v vlogo inšpektorja Vrenka.
Žiga Kalan

Primeri inšpektorja Vrenka, prvi del druge sezone v nedeljo, 19.00, Lutkovno gledališče Maribor

Televizijske serije so po prelomu stoletja naredile fascinanten kakovostni preskok. Iz nečesa, kar je bilo nekdaj pojmovano kot nekaj kakovostno nižjega v primerjavi s “pravimi” filmi, so serije postopoma postale nekaj, kar je večkrat celo bolje od visokoproračunskih celovečercev. S pomočjo digitalne tehnologije so tiste najboljše serije začeli vsaj občasno predvajati tudi v kinu. Še celo pregovorno konservativni filmski festival v Cannesu se je prepustil temu trendu in tako od leta 2017 odpirajo prostor premieram prvih epizod serij, kot so Twin Peaks: Vrnitev (2017) Davida Lyncha, Skrivnost jezera (2017) Jane Campion in Prestar, da bi umrl mlad (2019) Nicolasa Windinga Refna.

V Sloveniji le redko dobimo priložnost, da si kakšen del odmevne TV-serije ogledamo na velikem platnu, a tudi to se zgodi. Po tem, ko so na Liffu leta 2019 predstavili prvi dve epizodi uspešnice Jezero, si bomo ta konec tedna v Lutkovnem gledališču Maribor v sklopu Filmskih nedelj na velikem platnu predpremierno ogledali prvi del druge sezone serije Primeri inšpektorja Vrenka. Gre za predpremiero v polnem pomenu besede - serijo bodo na TV Slovenija namreč začeli vrteti šele 8. januarja.

Razlog za takšen privilegij seveda leži v tem, da je tudi druga sezona serije Primeri inšpektorja Vrenka močno povezana z mariborskim okoljem. Tokratnih šest epizod so v 50 snemalnih dneh snemali letos spomladi in poleti v Mariboru, Prekmurju in Ljubljani, zaključek pa v Svečinskih goricah. Tukajšnji kraji so seveda vtkani tudi v pripoved. Sezona se bo odprla s pripovedjo o umoru kongresnika, čigar truplo najdejo naplavljeno na obali Drave. Nato se bo Vrenko (Dario Varga) z očetom Borisom (Janez Hočevar - Rifle) odpravil na oddih v prekmurske toplice, kjer bo raziskoval umor v ugledni prekmurski hotelirski družini. V zadnjih dveh delih pa bo protagonist odpiral preteklost razpadlega trupla, najdenega v gozdu, in izkazalo se bo, da je umor povezan z ugledno štajersko vinogradniško družino.

Seveda je tudi druga sezona serije nastala po predlogi romanov Avgusta Demšarja, in sicer gre tokrat za knjige Evropa (2010), Hotel Abazzia (2011) in Obsedenosti v času krize (2012). Režisersko delo sta si ponovno razdelila Boris Jurjaševič in Slobodan Maksimović. “Pred nami je šest dobrih delov, v katerih bodo gledalci lahko zares uživali,” je v uradni najavi sporočil režiser Slobodan Maksimović. “Delamo iskreno, s srcem, upamo da bomo vsaj dosegli ali celo presegli prejšnjo sezono.”

Spomnimo, prva sezona nadaljevanke, ki je bila na Televiziji Slovenija predvajana leta 2021, je rušila rekorde gledanosti pri nas in je postala najbolje gledana igrana serija na TV Slovenija v tem stoletju. Vseeno pa se je nad serijo usul tudi plaz kritik, saj mnogi gledalci ustvarjalcem niso mogli oprostiti, da je razen mariborskih lokacij in občasnega “zdravo” komajda mogoče trditi, da je to polnovredna mariborska serija, ker liki niso govorili tukajšnjega naglasa. Boris Vezjak je v svojem zapisu tako ugotovil, da liki v seriji govorijo “v bolj ali manj nevtralnem, morda celo ljubljanskem dialektu, v najboljšem primeru nečem, kar nikakor ne zveni kot približek klene mariborščine”.

Bodo ustvarjalci vsaj delno popravili te “napake” in se jim bo vendarle uspelo prikupiti mariborskemu občinstvu? Marsikaj bo jasno že to nedeljo v Lutkovnem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta