Ne poklekajo v cerkvi, poklekajo pred kislimi kumaricami

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
22.12.2018 06:16

Branko Cestnik, teolog in filozof, pater klaretinec, župnik na Frankolovem, o božiču in nevernikih, ki se “štulijo” k polnočnicam, o izgubljenih iluzijah, o sredini, ki je dobra, in antikategorijah, ki niso, o sposobnosti pogovarjanja brez vročih glav ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Igor Napast

Letos ste naš kandidat za bob leta z izjavo "Praznik združuje. Če razdružuje, ni praznik." Božič razdružuje, če poudari razlike in prepade med ljudmi.
"Božič je postal univerzalni praznik človeštva, tudi v predelih, kjer ni krščanske podstati. Gledaš kitajski Šanghaj, gledaš slike iz Japonske, povsod je božična simbolika. Običajno res gre za od Amerike predelan božič z vso svojo pop kulturo vred, a stik z izvornim vseeno obstaja. Celo v Dohi v Katarju imate velike trgovske centre z božičnimi okraski. Na spletu sem spremljal razpravo med arabskimi kleriki, ali se spodobi, da je v Dohi tudi božično drevo. Eni so rekli, da zaradi turistov iz tujine naj bo, drugi pravijo, da gre za grd tujek v njihovi kulturi. Božič je v zadnjega pol stoletja postal svetovni fenomen in je praznik, ki združuje človeštvo."

 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta