Ne več poslednji evropski diktator, ki priporoča razkuževanje z vodko in intenzivno delo na njivi

Denis Živčec Denis Živčec
11.04.2020 05:01

Predsednik Aleksander Lukašenko, ki je v Belorusiji na oblasti že 26 let, o svoji ležernosti v času epidemije koronavirusa pravi: "Bolje je umreti na nogah kot živeti na kolenih." Svojim državljanom priporoča razkuževanje z vodko in intenzivno delo na njivi. Ker je traktor ozdravil še vsakogar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ni glasbenik, ni igralec, pa tudi umetnostni drsalec ne. A je superzvezda. No, vsaj v svoji državi. Malce smo že pozabili nanj, a ga je toksična epidemija koronavirusa spet čez noč izstrelila naravnost v središče svetovne pozornosti, iz vseh napačnih razlogov, in pretresljivo spomnila na to, kaj vse je Evropa. Da ne gre zgolj za Evropo dveh ali treh hitrosti, ampak Evropo šestnajstih hitrosti. Aleksander Lukašenko, večni predsednik Belorusije, je te dni brez dvoma najbolj ekstravagantni evropski politični lik. Z balkanskega zornega kota bi ga kaj hitro lahko oklicali za komičnega antijunaka, ki ne jebe sistema. Bilo bi že kar preveč zabavno, če ne bi šlo za tisoče človeških življenj. Lukašenko je prava ikona tistih, ki na spletu z veliko sarkazma poveličujejo in slavijo slovansko kulturo, z vsemi njenimi mračnimi zdrsi. Desetletja je veljal za poslednjega velikega evropskega diktatorja in sumimo, da ni prav nič navdušen, kako zelo se mu te dni stolček maje, saj na Madžarskem in v kakšni državi okoli Madžarske dobiva resne konkurente.

Od 40 do 50 mililitrov vodke na dan

Ležernost, s katero se vodilni v Belorusiji te dni lotevajo epidemije koronavirusa, je naravnost odličen material za scenarij kakšne nove hollywoodske tragikomedije, v kateri bi v glavni vlogi blestel Sasha Baron Cohen, nekdanji Borat. Za kaj gre? Belorusija je edina od 54 članic Evropske nogometne zveze, kjer športna tekmovanja niso prekinjena. Zaradi pandemije se pa res ne bodo pustili motiti. Verjetno je to tudi posledica avtoritarnega načina vodenja države. Predsednik Lukašenko, ki je na oblasti že 26 let, pravi: "Bolje je umreti na nogah kot živeti na kolenih." Petinšestdesetletnik je to izjavil v mikrofon državne televiziji po hokejski tekmi s prijatelji. Znano je namreč, da je predsednik velik ljubitelj igre na ledu in da ima osrednjo dvorano v glavnem mestu Minsku večkrat na teden rezervirano za treninge in tekme. Tokratno je igral celo pred publiko na tribunah, ob navzočnosti medijev, po koncu pa so se tekmeci med seboj objemali in rokovali. Novinarki je poleg zdaj že legendarne izjave dejal, da je šport najboljše zdravilo za virus. "Jaz ne vidim nobenega virusa tu v dvorani. Ali ga vi vidite?" je pripomnil v intervjuju. Lukašenko je že pred tem presenetil z izjavami oziroma razmišljanjem. Belorusom je svetoval, naj si roke umivajo z vodko in jo nato tudi spijejo. "Tako kot je treba vsak dan spiti od 40 do 50 mililitrov vodke, je za boj proti virusu dobro tudi dvakrat ali trikrat na teden obiskati savno," je dejal Lukašenko. Poleg nogometne lige s prisotnostjo gledalcev v Belorusiji normalno obratujejo izobraževalne ustanove, javni promet in vse trgovine. Trenutno je pri njih okoli 1400 okuženih s koronavirusom in vsaj 16 mrtvih. Številka je v zadnjih dneh strmo narasla.

Profimedia

Za opozicijo v parlamentu ni prostora, za ljubico pa

Lukašenko je zadnje tedne precej navihano razpoložen, kar lahko morda pripišemo tudi domnevnemu razcvetu njegovega ljubezenskega življenja. Konec lanskega leta smo brali neuradne članke o tem, kako daleč te lahko pripeljeta atraktiven videz in posrečena izbira partnerja. Tudi v Belorusiji, kjer je vse skupaj nekoliko bolj očitno. Maria Vasilevič je popolna politična novinka in svež obraz beloruske elite. Dvaindvajsetletno lepotico je širša javnost spoznala v vlogi lepotne kraljice, ki ji je nekako uspelo osvojiti srce Aleksandra Lukašenka. Maria je mis Belorusije postala leta 2018, v zadnjih mesecih pa so jo začeli opažati v družbi brkatega politika. Na zadnjih volitvah mesta v beloruskem parlamentu ni uspelo osvojiti niti enemu opozicijskemu poslancu, je pa poslanka nekako postala brhka Vasilevičeva. Prvič so predsednika in misico, med katerima je kar 43 let razlike, skupaj opazili na tribuni hokejske tekme leta 2018, skupaj sta bila tudi na finalu svetovnega nogometnega prvenstva v Moskvi. Plesala sta na veliki novoletni zabavi v Minsku, ki so jo prenašali na beloruski nacionalni televiziji. Lukašenko je osebno nadziral in usmerjal njene priprave na svetovni lepotni izbor, kjer se je na koncu uvrstila na visoko tretje mesto. Vasilevičeva je medtem prejela tudi posebno državno odlikovanje za izjemne zasluge na področju kulture in dobrodelnosti.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta