Njihovi kadri

Uroš Esih Uroš Esih
13.07.2019 06:43

Kadrovanje v evropski politiki in evropsko kadrovanje v slovenski politiki lahko mirno štejemo med razloge, zakaj je volilna udeležba na evropskih volitvah na zahodu praviloma nižja kot na nacionalnih volitvah, volilna udeležba na evropskih volitvah v vzhodnih, novih članicah EU pa mizerna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Slovenija sodi v skupino držav, kjer bi se ob nizki volilni udeležbi morala odpirati resna vprašanja legitimnosti volilnega procesa.
Način, kako so evropski voditelji ob izbiranju, bolje rečeno nepreglednih konklavah, izbirali in izbrali kadre za vodenje ključnih evropskih institucij in pokopali sistem špicenkandidatov, ki je imel namen dati človeški obraz šefom institucij, hkrati pa institucije približati povprečnemu Evropejcu, bo imel prej negativne kot pozitivne učinke na volilno udeležbo čez pet let. Porast populizma in skrajne desnice je bil na letošnjih volitvah nevtraliziran, zatrjujejo tradicionalne evropske sile, a ravno netransparentno kadrovanje je lahko eden od pomembnih razlogov, da se bo neželeni evrofobni trend obudil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta