Nova zakonodaja in predpisi: Imeli bomo tudi višje neto plače

Jelka Zupanič
10.01.2020 16:04

Povprečna letna neto plača bo zaradi nižje dohodnine v letu 2020 višja za 145 evrov, poldruga za 247 evrov, dve povprečni neto plači za 642 evrov. Zakaj neki si že leta ne zapomnimo le nekaj evrov višjih mesečnih davčnih odpustkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Letošnje leto nam je prineslo spremenjeno dohodnino, zaradi katere so nekateri že prejeli, drugi pa bodo v kratkem dobili nekaj višje decembrske neto plače. Po domače povedano, tudi če bo ostala njihova bruto plača enaka, kot je bila novembrska, bodo najbrž dobili na transakcijski račun višjo neto plačo, ker jim bodo akontacijo dohodnine že obračunali po novem. Ta pa bo za večino poldrugega milijona dohodninskih zavezancev nižja, kot je bila dosedanja.
Koliko višjo neto plačo bo posameznik prejel, je odvisno od tega, ali mu pripada le višja splošna olajšava, ki znaša zdaj 3500 evrov in ne več 3302,70 evra, ali še druge olajšave, tudi za vzdrževane družinske člane. Zavezanci, katerih skupni dohodek bo segel do 13.316,83 evra, lahko poslej računajo na dodatno splošno olajšavo, določeno po formuli, kar jim prinaša od višine skupnega dohodka odvisno linearno zniževanje dodatne splošne olajšave. Dvig neto plače bo odvisen tudi od tega, v kateri davčni razred bo zavezanec uvrščen. Meje oziroma zneski za vstop v višje davčne razrede se namreč v novi dohodninski lestvici pomikajo nekoliko navzgor, v drugem in tretjem davčnem razredu je nižja tudi davčna stopnja. V drugem znaša zdaj 26 namesto lanskih 27 odstotkov, v tretjem 33 namesto dosedanjih 34 odstotkov.

Povprečna neto plača bo višja za 145 evrov

Ker se plače zelo razlikujejo, bo moral vsak sam s primerjavo zadnjih dveh plačnih listov ugotoviti, koliko višjo neto plačo mu je prineslo dohodninsko leto 2020. Za decembrsko minimalno plačo, ki je še taka, kot je bila lani, velja, da bo zaradi dohodnine višja za okoli 10 evrov. Od januarja najprej pa je minimalna plača, ki jo je lani prejemalo okoli 46 tisoč zaposlenih, višja. Znaša 940,58 evra bruto oziroma 700,15 evra neto, seveda brez dodatkov za delovne pogoje in delovno dobo, saj bodo morali po novem delodajalci te prišteti k 940 evrom minimalne plače.
Za nekaj tipičnih plač pa so nam, upoštevajoč septembrske plače, v finančni upravi izračunali, za koliko evrov višje bodo ta mesec neto plače. Zaposleni s povprečno plačo, ki bi uveljavljal le splošno olajšavo, bi imel januarja za dobrih 12 evrov višjo neto plačo. V celem letu bi bila njegova neto plača zaradi nižje dohodnine višja za okoli 145 evrov. Če vzdržuje dva družinska člana, bo imel zaposleni s povprečno plačo januarja za 114 evrov višjo neto plačo kot prej omenjeni zaposleni z zgolj splošno olajšavo, v celem letu bo zaradi spremenjene dohodnine pridobil 32 evrov neto.

Milijoni evrov se ne vtisnejo v spomin

Ali vse zapisano drži? Številni, ki prodajajo svoje delo za mesečno plačo, zdaj že zelo natančno vedo, koliko višjo decembrsko neto plačo so prejeli, ker jim je novo leto prineslo nekaj nižjo akontacijo dohodnine. Plačo so namreč marsikje v javnem sektorju, kjer dela več kot 170 tisoč zaposlenih, že dobili. A ko smo znance povprašali, koliko evrov višja je bila njihova neto plača, so dokaj iskreno trdili, da so dobili nekaj več oziroma da se jim vsaj zdi, da je bila neto plača nekoliko višja kot mesec pred tem. Zelo podobne odgovore bodo najbrž tja do 18. v mesecu dajali tudi drugod zaposleni, skupaj več kot 806 tisoč njih, ki prejemajo plače.
Nič novega, bi rekli tisti, ki že od leta 2015 naprej tako ali drugače dobivajo malo višje neto plače zaradi pogostih dohodninskih sprememb. Tako so v Cerarjevi vladi z Mramorjevo mini davčno reformo sprva dvigovali plače najbolj produktivnim kadrom, sklicujoč se na inženirje in druge strokovnjake, ni pa jim uspelo ukiniti začasnega kriznega dohodninskega razreda, ki ostaja še danes stalnica. Če se posameznikom nekaj evrov neto plače več takrat - podobno kot prvim prejemnikom višjih neto plač letos - ni zasidralo v spomin, pa bi finančni minister Andrej Bertoncelj kot iz topa izstrelil, da to ni mačji kašelj. Letos se bo država odrekla 138 milijonom evrov dohodnine, da bodo imeli ljudje nekaj višje neto plače, zlasti tisti iz srednjega razreda. Najbrž minister ne bi pozabil dodati še okoli 100 milijonov evrov, ki so jih dobili zaposleni že lani, ker do povprečne bruto plače regres ni bil obdavčen niti z dohodnino niti "oprispevčen". Povprečni regres je bil lani višji za 124 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta