(O knjigi) Alenka Puhar: V vročem soncu vonj pelina

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
16.03.2019 01:39

Biografija Mimi Malenšek, pisateljice, ki je pisala o daljni zgodovini, z novejšo pa je imela v življenju kar nekaj težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Kulturno društvo Tabor Podbrezje Zbirka: Znameniti Podbrežani Leto izida: 2019 Vezava: trda Št. strani: 104 Cena: 39 evrov
Tina Dokl

Trditi, da je avtorica številnih zajetnih zgodovinskih in biografskih romanov Mimi Malenšek (1919-2012) zamolčana, bi bilo krivično, je pa vprašanje, ali je v našem spominu s svojim plodovitim delom in nič manj zanimivim življenjem dovolj zasidrana. Zato je toliko bolj vredno hvale, da je kulturno društvo v njenem domačem kraju, kjer skrbno negujejo spomin na svojo pisateljsko sokrajanko, minuli mesec, ob stoletnici njenega rojstva, izdalo monografijo, ki se bere kot kak roman.
Mimi, po mami Konitsch oziroma Konič, je bila sicer rojena v Dobrli vasi na avstrijskem Koroškem kot sad ljubezni med vojakom z naše strani Karavank, okrevajočim v zasilni bolnišnici, in bolničarko, ki pa se je dojenčici odrekla, ker se je iz vojne vrnil njen pred tem domnevno padli pr(a)vi fant. Trimesečno Mimi so odposlali čez hribe k očetu na Gorenjsko, v Podbrezje, kjer je, brez matere, odrasla. Tovrstnega portretiranja vešča Alenka Puhar nas popelje v pisateljičina otroška leta in nato v čas njenega zgodnjega odhoda na ljubljanski parket, ki ga je dokončno osvojila s poroko v bogato družino Malenšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta