(O KNJIGI) Biografija Nikole Tesle: Potovanja

Zvezdana Bercko
12.12.2020 04:45
Avtor biografije Miran Perhavec (letnik 1966) je predan teslolog, predavatelj in raziskovalec. Raziskovanju dela in življenja izumitelja se intenzivno posveča že vrsto let, sodeluje z mnogimi Teslovimi društvi, z Muzejem Nikole Tesle v Beogradu ter teslologi doma in po svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Sanje.
Leto izida: 2020.
Št. strani: 896.
Vezava: trda.
Cena: 50 evrov.

Pri založbi Sanje je izšla obsežna biografija Nikole Tesle: Potovanja, delo slovenskega avtorja Mirana Perhavca. Biografija osvetli številne doslej neznane vidike življenja svetovno znanega znanstvenika, izumitelja in humanista - v središču pozornosti so njegova prva potovanja po Balkanu, Evropi in čez Atlantik.

Najstarejši znani fotografski portret Nikole Tesle, ko je imel 25 ali 26 let. Natisnjen je bil v Parizu, v foto studiu BLANC, v Bucijevi ulici, zelo verjetno leta 1882, v obliki vizitke (t. i. »carte de visite«).
Iz Knjige Mitje Perhavca Tesla: Potovanja

Izjemno in izvirno eruditsko delo je plod večletnih raziskav teslologa Mirana Perhavca, ki je s Teslo tudi sam posredno povezan preko svojega pradeda Franja Ivšića, ki je bil eden najbolj znanih furmanov v Slunju, večkrat je prevažal tudi mladega dijaka Nikolo Teslo na poti iz Gospića v Karlovec, kjer je mladenič obiskoval višjo realko.

Tesla je tako Perhavca ob poslušanju družinskega izročila fasciniral že zelo zgodaj. “Pri Tesli me pravzaprav fascinira skorajda vse, zato je zame kot nekakšno močno mamilo. Ko ga enkrat zares okusite, vas več ne izpusti in za zmeraj zasvoji,” je dejal avtor v intervjuju za založbo Sanje. Do odločitve o pisanju knjige je prišlo spontano. “Osredotočiti sem se želel predvsem na tiste dele biografije, za katere so bila značilna odprta, še neraziskana vprašanja, bodisi zaradi pomanjkanja podatkov ali sledi bodisi prepričanja, da informacije ali materialni dokazi ne obstajajo (več),” je pojasnil avtor, ki je zaradi pisanja obsežne knjige pustil redno službo. Evropske biografije se je lotil kronološko. “V domišljiji sem želel potovati s Teslo točno po poteh, po katerih ga je v Evropi vodila življenjska pot, saj sem si želel, da bi bila knjiga tudi izvrsten vodnik po njegovi evropski poti.”

Avtor poudarja, da Teslovega življenja in dela ne moreš preučevati zgolj parcialno. “Pomembna prednost in močno orožje postane obsežno poznavanje celote, ko lahko pričneš povezovati nabrano znanje in podatke, kar ti je v veliko pomoč pri hitrem izločanju neverodostojnih informacij. Navedeno se ne nanaša samo na besedilne informacije, ampak tudi slikovne materiale - fotografije, kjer je prav tako veliko podtikanja in zavajanja,” dodaja. Prav slikovno gradivo (knjiga vsebuje 452 slik) je tisto, ki daje dušo in poseben čar tej biografiji. “Brez njega si je sploh ne znam predstavljati. Bralca sem namreč ob zgodovinskih opisih želel tudi s fotografijami, predvsem starimi, popeljati z menoj na omenjeno avanturo oziroma potovanja, mu čim bolj predočiti okolje, čas in okoliščine, s katerimi se je Tesla soočal.”

Knjiga je izvrsten vodnik po sledeh Teslove evropske življenjske epizode, v zaključnem delu obravnava tudi njegovo smrt in skrivnostno usodo njegove dokumentacijske zapuščine. Avtor se argumentirano sooča s številnimi zmotnimi prepričanji in miti, ki o Tesli krožijo v javnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.