(O KNJIGI) Caroline Criado Perez: Nevidne

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
19.02.2022 04:45

Caroline Criado Perez, rojena 1984. v Braziliji, je britanska avtorica, novinarka in aktivistka. Diplomirala je na Oxfordu ter razvila zanimanje za jezik in spol ter napetosti, ki izvirajo iz medsebojnega razmerja. S svojo drugo knjigo Nevidne je doživela mednarodni preboj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: UMco. Prevod: Miriam Drev. Leto izida: 2022. Vezava: mehka. Število strani: 499. Cena: 26,90 evra.

”Predstavitev sveta, kakor da je naš svet pač tak, je delo moških; opisujejo ga s svojega zornega kota, ki ga imajo po pomoti za absolutno resnico,” je že pred desetletji zapisala Simone de Beauvoir. Ampak danes je naš svet še vedno moški svet, svet po meri moških. Zato povprečno visoka ženska ne doseže zgornjih polic v kuhinjskih elementih in si zelo težko nastavi avtomobilski sedež tako, da dobro vidi čez armaturno ploščo in hkrati z nogami doseže stopalke. Pa ne samo to; avtomobili sploh niso skonstruirani za ženske in nevarnost, da bo ženska hudo poškodovana, je ob enakem trku za skoraj polovico večja kot pri moškem. Ista zdravila na ženske delujejo drugače kot na moške in celo simptomi nekaterih bolezni, denimo srčnega napada, so pri ženskah drugačni kot pri moških, in precej večja verjetnost je, da bolezen ne bo pravočasno prepoznana. Tematika se nadaljuje z (ne)zastopanostjo žensk v javnem življenju, razlikami pri plačilu za enako delo in z neplačanim delom doma in vse do spolnega nadlegovanja.

Knjiga Nevidne, obsežno, večkrat nagrajeno raziskovalno delo britanske pisateljice, novinarke, priznane zagovornice pravic žensk in aktivistke Caroline Criado Perez, je zgodba o tem, kaj se nam zgodi, ko pozabimo upoštevati polovico človeškega rodu. Avtorica je na osnovi stotin študij z vsega sveta (samo opomb je za več kot 60 strani drobnega tiska) raziskala vzroke za spolno neenakopravnost. Preiskala je vse sfere človekovega življenja, od različnih delovnih mest do domačih in javnih prostorov ter pokazala na nevarne vzorce pri pridobivanju podatkov, na podlagi katerih temeljijo odločitve, in njihove posledice za življenje žensk.

Večina podatkov, ki so osnova za odločanje, spregleda spol kot tak, saj temelji na prepričanju, da je osnova za večino merjenj moški spol, ženski pa je nekaj atipičnega in postranskega. Zato sta pristranskost in diskriminacija vgrajeni v naš družbeni sistem na vseh ravneh in vedno znova generirata svet po moški meri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta